Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade odprl sejma Ambient Ljubljana in Dom plus

Predsednik vlade Marjan Šarec je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani s slavnostnim nagovorom uradno odprl jubilejni 30. sejem Ambient Ljubljana in četrti sejem Dom Plus. Premier je podelil tudi štiri nagrade mladim, še neuveljavljenim oblikovalcem oziroma arhitektom, ki svoje zamisli predstavljajo na razstavi in borzi TOP IDEJE.

»Na tem mestu se vsako leto zgodi velik dogodek in vsakokrat lahko vidimo tisto, kar je najnovejše, najboljše in kar ne nazadnje potrjujejo tudi nagrade, ki so jih danes prejeli nagrajenci. Vsi vidimo samo nagrade, končni izdelek; ne vidimo pa, koliko dela je za vsem tem, koliko truda in predvsem inovativnosti,« je začel svoj nagovor predsednik vlade ter poudaril, da so taki dogodki vredni velike pozornosti, saj se prek njih »zavemo, kako pomembno je imeti dobre oblikovalce in sposobne ljudi, ki zmorejo oblikovalske zamisli izvesti v praksi. Najbolj pomembno pa je, da vemo, kako to tudi prodati po ustrezni ceni«.

V nadaljevanju se je spomnil telefonov podjetja Iskra ali stolov rex, ki so bili vrhunski izdelki oblikovanja, žal pa jih po njegovem mnenju nismo uspeli najbolje prodati oziroma zaščititi.

»V Sloveniji imamo veliko ljudi, ki so na najvišji stopnji, ki lahko konkurirajo vsem svetovnim trendom, s katerimi se lahko tudi pohvalimo, vendar pa ne znamo vedno stopiti skupaj, ne znamo vedno sodelovati, in potem tudi te izdelke neprimerno tržimo ali pa vsaj ne pod pravo blagovno znamko,« ocenjuje premier. Zato se mu zdi pomembno, da vse te izdelke, ki jih proizvedemo, vse inovacije, podpremo in jih znamo pravilno prodati.

Opozoril je, da smo v preteklosti večkrat zamudili priložnost za dokazovanje svoje kakovosti svetu, vendar je »danes nova priložnost za to, da vsem sposobnim in tistim, ki imajo vizijo ter znanje, omogočimo, da to svoje znanje tudi drago prodajo. Včasih se čudimo, koliko kakšen izdelek stane, in potem podležemo potrošništvu ter tako imenovanim akcijam, vendar dober izdelek vedno nekaj stane.« Pozval je tudi k večji složnosti Slovenk in Slovencev pri uresničevanju skupnih ciljev.

»Dom niso samo štiri stene, dom je zatočišče, dom je pribežališče in tista zadnja opora, ko te vsi zapustijo. Zato ni nepomembno, kako je ta dom opremljen in kako ga dojemamo. Tukaj imamo priložnost videti najnovejše trende in vsi, ki razstavljajo, se vsak dan trudijo za to, da bi bili naši domovi prijetnejši. Dom je res tisto, kar imamo – in kdor ima dom, ima vse,« so bile sklepne misli premierja pred zaključkom nagovora, po katerem sta se sejma tudi uradno odprla.

Ob robu

Trideseti sejem Ambient Ljubljana – sejem pohištva in notranje opreme ter četrti sejem Dom Plus s stavbnim pohištvom, ogrevalno in hladilno tehniko ter montažnimi hišami odpirata vrata Gospodarskega razstavišča od srede do nedelje: od 6. do 10. novembra. Po podatkih organizatorjev se pod isto streho na obeh sejmih predstavlja 233 podjetij iz 21 držav. Tudi letos spremljevalni program ponuja projekte s skupnim imenovalcem TOP: razstavo petih oblikovalsko izstopajočih izdelkov po izboru posebne mednarodne komisije – TOP 5, deseto borzo in razstavo mladih, še neuveljavljenih arhitektov, oblikovalcev in drugih kreativcev – TOP IDEJE ter brezplačno arhitekturno svetovanje – TOP ARHITEKT. Tokrat se v vlogi posebnega gosta predstavlja hrvaška blagovna znamka NUNC. Kot posebni gost TOP idej s posebno razstavo Papiro-logía sodelujejo še magistrski študenti industrijskega oblikovanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Vse dni sejma je na voljo brezplačno svetovanje svetovalcev in strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK in Mreže EN SVET – Eko sklada. Strokovni posvet z okroglo mizo Izzivi v lesarstvu, ki ga pripravlja Društvo lesarjev Slovenije s partnerji, bo v četrtek, 7. novembra. Govorili bodo o spremembah bivanja in novostih ter inovacijah v naših domovih. Udeležba na posvetu je brezplačna.