Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za pravosodje Andreja Katič na Konferenci »Ovire za uveljavitev mediacije v Sloveniji in EU«

Ministrica za pravosodje Andreja Katič se je danes udeležila otvoritve Konference z naslovom »Ovire za uveljavitev mediacije v Sloveniji in EU«, kjer je zbrane tudi nagovorila.
1 / 2

Dvodnevno konferenco, ki poteka na Fakulteti za upravo v Ljubljani, organizirata Društvo mediatorjev Slovenija in Ministrstvo za pravosodje. Namen konference je alternativno reševanje sporov (ADR) čim bolj promovirati med ljudmi in pravosodnimi deležniki, saj je znano, da stranke ne izražajo želje po ADR, razen če so posebej poučene o tej možnosti. Celo zakonska obveznost seznanjanja strank z možnostjo mediacije po Zakonu o alternativnem reševanju sodnih sporov (ZARSS) ne privilegira takšnega reševanja sporov, saj je vse odvisno od volje strank.

 Ministrica Katič je uvodoma dejala, da je v koalicijski pogodbi, kot eden izmed izzivov koalicije na področju pravosodja zapisana »večja učinkovitost dela pravosodja«, pri čemer je kot ukrep navedeno tudi »spodbujanje postopkov alternativnega reševanja sporov, zlasti mediacije in arbitraže.«

 Omenjena konferenca je zagotovo ena izmed tistih promocijskih aktivnosti, s katero lahko glas o mediaciji, tudi prek medijev, ponesemo med ljudi. Predvsem pa so pomembni vsakodnevni stiki med izvajalci mediacije. Na ministrstvu za pravosodje bomo spremljali izvajanje mediacije, z namenom pridobitve relevantnih podatkov za oceno,ali je obstoječa zakonodaja dovolj dobra oz. ali je potrebna sprememb. Med drugim je pomembno tudi vprašanje, ali so ustrezni tudi drugi predpisi, ki pomagajo pri izvajanju te zakonodaje, npr. plačilo mediatorjev. Vsekakor pa bo več potrebno narediti tudi na stikih s sodišči, saj bi moral sodnik v vsaki zadevi, razen takrat ko presodi drugače, strankam ponuditi možnost mediacije, a tega - kot kaže statistika - ne počnejo vsi. »Če pogledamo statistične podatke, imamo za okoli milijon zadev na sodiščih novega pripada vsako leto, kar pomeni, da se skoraj vsak od nas pravda na sodišču,« je izpostavila ministrica. Pomoč mediacije je tista, ki lahko bistveno pripomore k razbremenitvi sodišča. Predvsem pa je sam postopek namenjen temu, da naj bi bili obe stranki približno enako zadovoljni oz. nezadovoljni z rezultatom. Z mediacijo se hitreje pride do razrešitve spora in ker sta obe stranki pripomogli k temu, da sta spor razrešili je pomembno, da to kar je dogovorjeno tudi izvršita, je še dejala Katičeva.

Program konference si lahko pogledate tukaj.