Skoči do osrednje vsebine

Minister Česnik v Planinki v Brisbanu

Prvo v nizu slovenskih društev, ki jih sicer namerava na gostovanju med rojaki v Avstraliji obiskati minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik, je bilo društvo Slovencev Planinka v Brisbanu, ki ga je minister obiskal v torek, 5. novembra.

To je bil morda zadnji visoki obisk iz Slovenije v prostorih društva, saj so se v njegovem upravnem odboru odločili, da stavbo s pripadajočim zemljiščem prodajo. Društvo se namreč sooča s staranjem, mlajšim generacijam in novim priseljencem iz domovine pa tak način ohranjanja slovenstva ni blizu.

Pogovori s predsednikom društva Tonetom Peršičem, odbornikom in arhivarjem Mirkom Cudermanom in drugimi so tako tekli predvsem o prihodnosti, saj društvo išče drugačne oblike delovanja.

Minister se je sestal tudi z Jernejo Svetičič, članico Sveta Vlade RS za Slovence po svetu, in z Nevenko Golc Clarke, častno konzulko Republike Slovenije v tej avstralski državi, glavno organizatorko ministrovega obiska v tem kraju, sicer pa tudi predsednico Društva za slovenski jezik in kulturo Queensland, v okviru katerega tudi poučuje slovenščino in ki združuje pretežno mlajše generacije slovenskih izseljencev.