Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Simona Leskovar pozdravila prizadevanja Mednarodnega panela za vire

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na Bledu se nadaljuje 25. zasedanje Mednarodnega panela za vire (International Resource Panel - IRP), ene najpomembnejših in najuglednejših svetovnih raziskovalnih mrež, ki deluje s ciljem preprečevanja prevelike porabe naravnih virov in trajnostne prihodnosti.

Državna sekretarka Simona Leskovar na skupnem zasedanju članov IRP in njihovega Usmerjevalnega odbora

1 / 2

Državna sekretarka Simona Leskovar je nastopila na skupnem zasedanju članov IRP in njihovega Usmerjevalnega odbora. Pozdravila je aktualno IRP poročilo, ki pod naslovom "Global Resources Outlook 2019" opozarja na pomen spremembe odnosa do izkoriščanja naravnih virov po svetu za dosego ciljev trajnostnega razvoja in blaginje ljudi.

Slovenija podpira svetovna prizadevanja za prehod v nizkoogljično družbo. V boju proti globalnemu segrevanju je v državni strategiji "Slovenija in zdrav planet" že definirala svoje dolgoročne podnebne politike za obdobje do leta 2050. Državna sekretarka Leskovar je spomnila na potrebo po prehodu iz linearnega v krožno gospodarstvo za kakovostno drugačen način porabe naravnih virov. Poudarila je, da so za dosego skupnega dobrega potrebna enotna prizadevanja, zato je ključnega pomena utrditev učinkovitega multilateralnega sistema.

Državna sekretarka se je ob robu zasedanja sestala z vodjo Sekretariata IRP dr. Pedrom Jensenom in sopredsedujočo IRP, nekdanjo ministrico za okolje Brazilije, dr. Izabello Teixeiro in se pogovarjala o možnostih poglobljenega sodelovanja Slovenije v Usmerjevalnem odboru IRP.