Skoči do osrednje vsebine

Minister Bertoncelj na zasedanje finančnih ministrov EU

Minister za finance dr. Andrej Bertoncelj se bo v četrtek in petek v Bruslju udeležil zasedanja finančnih ministrov EU in območja evra. Na dnevnem redu imajo več davčnih točk, med drugim bodo znova poskusili doseči dogovor o zakonodajnem paketu s področja trošarin.

Zastava EU | Avtor: Ministrstvo za finance

Zakonodajni paket s področja trošarin vključuje dopolnitve direktive o strukturi trošarine za alkohol, prenovitev direktive o splošnem režimu za trošarino in spremembo uredbe o upravnem sodelovanju na področju trošarin glede vsebine elektronske evidence. Predlogi med drugim sledijo novim tehnologijam in postopkom na področju proizvodnje alkoholnih pijač, uvajajo nižje davčne stopnje za neodvisne male izdelovalce jabolčnika (cider), olajšujejo trgovanje malim proizvajalcem alkoholnih pijač in s ciljem zmanjšanja administrativnih stroškov širijo uporabo elektronskega spremljanja gibanj trošarinskih izdelkov na izdelke s plačano trošarino. Slovenija predloge podpira.

Poleg tega bodo ministri poskusili doseči dogovor o svežnju za izmenjavo informacij o plačilnih transakcijah, ki ga sestavljata predlog sprememb direktive o skupnem sistemu DDV glede zahtev za ponudnike plačilnih storitev in predlog dopolnitev uredbe o upravnem sodelovanju na področju DDV glede ukrepov za boj proti DDV goljufijam. Predloga sledita nekaterim že potrjenim spremembam na področju e-trgovine, njun namen pa je med drugim rešiti problem goljufij na področju DDV pri e-trgovanju z okrepitvijo sodelovanja med davčnimi organi in ponudniki plačilnih storitev. Slovenija podpira cilje predlaganih aktov ter oblikovanje takšnih ukrepov, ki bodo kar najmanj obremenjujoči za ponudnike plačilnih storitev, hkrati pa bodo davčnemu organu omogočili učinkovito izvajanje nadzora in boja proti goljufijam v e-trgovini.

Ministri bodo poskušali doseči dogovor tudi glede predloga sprememb direktive o skupnem sistemu DDV glede posebne ureditve za mala podjetja. Cilj je poenostaviti pravila za njihovo delovanje in vzpostaviti takšno okolje, ki bo ugodno za njihovo rast in čezmejno trgovanje. Slovenija podpira prenovo DDV pravil za mala podjetja.

Ministri se bodo med drugim seznanili tudi s stanjem razprave o obdavčitvi digitalne ekonomije na ravni Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj, predsednik Evropskega fiskalnega odbora pa bo predstavil glavne ugotovitve letnega poročila za 2019. 

V petek bo ob robu zasedanja potekalo tudi skupno srečanje ministrov za finance in ministrov za izobraževanje, in sicer na temo vloge izobraževanja in usposabljanja pri zagotavljanju dolgoročne trajnostne rasti.

Evroskupina pa bo v redni sestavi nadaljevala tematsko razpravo o rasti in delovnih mestih, tokrat s poudarkom na investicijah in inovacijah, razpravljala pa bo tudi o imenovanju novega člana izvršilnega odbora ECB in gospodarskih razmerah v območju evra. V razširjeni sestavi (EU27 brez Velike Britanije) bo razpravljala o svežnju dokumentov za izvedbo reforme Evropskega mehanizma za stabilnost in se seznanila s stanjem razprav glede časovnice za vzpostavitev evropske sheme za jamstvo vlog in glede proračunskega instrumenta za konvergenco in konkurenčnost.