Skoči do osrednje vsebine

Letos nekateri upravičeni do brezplačnega cepljenja proti gripi

Letos so do brezplačnega cepljenja proti gripi upravičeni starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo (ITM ≥ 40) in nosečnice. Cepljenje proti gripi poteka pri izbranih osebnih zdravnikih, samoplačniško pa tudi v ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Zavihajmo rokave! Cepimo se.

Cepljenje je dokazano najučinkovitejši ukrep za preprečevanje določenih nalezljivih bolezni proti katerim se lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem in je eden najvarnejših medicinskih posegov, zato je pomembno, da se cepi čim večje število ljudi. V Sloveniji je že dolga leta poskrbljeno, da je najbolj ogroženim skupinam omogočena zaščita proti posameznim boleznim s cepljenjem.

Izvajanje cepljenja proti gripi določa Pravilnik o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2019.

Cepljenje proti gripi je še posebej priporočljivo za skupine prebivalstva, ki so izpostavljene večjemu tveganju za težji potek bolezni in nastanek zapletov zaradi gripe. V te skupine spadajo starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo (ITM ≥ 40) in nosečnice. Vse naštete skupine so v sezoni 2019/2020 upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi. Stroške cepljenja bo kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

O gripi

Gripa je akutna virusna okužba s pretežno respiratornimi simptomi, ki lahko povzroča resne zaplete in celo smrt. Pomeni znatno ekonomsko in družbeno breme. Kljub temu se v Sloveniji redno cepi zelo malo ljudi, število cepljenih pa se iz leta v leto znižuje. Slovenija spada med evropske države z najnižjim deležem starejših oseb, cepljenih proti gripi, kar je daleč od zastavljenih ciljev SZO (75 %).

Delež cepljenih proti gripi se je v lanski jesensko zimski sezoni (2017/2018) nekoliko povišal, cepilo se je 4,1% slovenskega prebivalstva (v sezoni 2016/2017 je bilo cepljenih 3%). Delež cepljenih v starostni skupini 65 let in več se je prav tako povišal in je znašal 11,7 % (v sezoni 2016/2017 9,8 %).

O znakih gripe, zdravljenju in preprečevanju okužb si lahko preberete na naslednji povezavi.