Skoči do osrednje vsebine

V Mariboru uspešno uničili obe bombi iz 2. svetovne vojne

V preteklem tednu je Državna enota za neeksplodirana ubojna sredstva v Mariboru uspešno odstranila obe najdeni bombi iz 2. svetovne vojne. Eno so našli v neposredni bližini nakupovalnega središča Europark, drugo pa med gradbenimi deli na železniški progi.

Najdena 250-kilogramska ameriška letalska bomba

26. oktobra so izvajalci del med izkopavanjem na gradbišču novega trgovsko-poslovnega objekta med Pobreško in Titovo cesto v Mariboru naleteli na neeksplodirano avionsko bombo iz 2. svetovne vojne. V četrtek, 31. oktobra je od 8. do 16. ure potekala intervencija, kjer so uspeli uspešno dezaktivirati 250-kilogramsko bombo z dvema mehanskima vžigalnikoma na območju Europarka. 

Uspešno onesposobili še bombo ob železniški progi

Med gradbenimi deli na železniški progi nad Plinarniško ulico v Melju pa so v nedeljo, 27. oktobra, delavci naleteli na še eno neeksplodirano ubojno sredstvo, kjer je šlo za 500-kilogramsko ameriško letalsko bombo iz 2. svetovne vojne z mehanskim vžigalnikom. Le-ta je bila v zadnjem delu tudi poškodovana oziroma odprta. Intervencija se je začela v nedeljo, 3. novembra, ob 8. uri, ko se je tudi začela evakuacija prebivalstva. Približno 1000 ljudi je moralo za čas intervencije zapustiti svoje domove, za katere je poskrbela Mestna občina Maribor. Prav tako je tudi to bombo Državna enota za neeksplodirana ubojna sredstva uspešno dezaktivirala. 

V preteklih letih je bilo na tem območju najdenih že več neeksplodiranih zavezniških bomb. Maribor je bil v 2. svetovni vojni eno najbolj bombardiranih mest na območju nekdanje Jugoslavije, samo 14. oktobra 1944 je na mesto in okolico padlo 560 bomb, ki so ubile 76 ljudi.