Skoči do osrednje vsebine

Članice Gorske reševalne zveze Slovenije prejele tri nova intervencijska vozila

Po eno intervencijsko vozilo so dobili Društvo GRS Celje, Postaja GRS Kranjska Gora in Društvo GRS Tržič. Ključe intervencijskih vozil je članom društev, danes, v torek, 4. novembra v Kranju predal minister za obrambo Karl Erjavec.

Slovesnosti so se udeležili podžupan mestne občine Kranj Janez Černe, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Janez Rozman, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But in mnogi gorski reševalci.

V letu 2018 sta Ministrstvo za obrambo in Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje izvedla javni razpis za nakup intervencijskih vozil za Gorsko reševalno službo za leti 2018 in 2019. Nova vozila znamke Toyota Hilux so prejele postaje Gorske reševalne službe Tolmin, Gorske reševalne službe Maribor (skupina Radlje ob Dravi) in Gorske reševalne službe Ljubljana (skupina Postojna) v letu 2018 ter v letošnjem letu postaje Gorske reševalne službe Celje, Kranjska Gora in Tržič.

»Prepričan sem, da bodo intervencijska vozila dobro služila in da boste še bolj učinkovito opravljali svoje naloge. Od leta 2015, ko je nekako minila gospodarska in finančna kriza se na Ministrstvu za obrambo in Upravi RS za zaščito in reševanje trudimo, da bi modernizirali vozni park GRS. V tem času smo nabavili 16 vozil, danes bomo predali še tri. Mislim, da bomo na takšen način nadaljevali. V proračunu za leto 2020 predvidevamo rast sredstev za področje zaščite in reševanje za pet odstotkov.«

Predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Janez Rozman je povedal, da za ponesrečene ljudi v gorah, v večini primerov čas neusmiljeno odloča o uspešnosti posredovanja in dodal: »Zelo je pomembno, da vrhunsko usposobljeni in tudi opremljeni gorski reševalci, kar najhitreje prispemo do ponesrečenca, mu nudimo prvo pomoč in ga v najkrajšem možnem času predamo v nadaljnjo zdravniško oskrbo. Za delovanje GRS so tri nova intervencijska vozila, neprecenljiva pridobitev, ki bo odločilno prispevala k hitrejši in kvalitetnejši oskrbi ponesrečenca.«

H kvalitetnejši oskrbi ponesrečencev bi pripomogla tudi ureditev helikopterskega reševanja v Sloveniji. Ob tem je minister Erjavec povedal, da modernega gorskega reševanja ni brez pomoči helikopterja in dodal, da pričakuje ustrezno rešitev medresorske delovne skupine, ki preučuje, na kakšen način bi to področje ustrezno urediti.

Slovenski sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v veliki meri sloni na prostovoljni vključenosti državljanov v izvajanje nalog zaščite in reševanja. To pa nikakor ne pomeni, da ta sistem delujete amatersko. Dela se zelo profesionalno in na visoki strokovni ravni je sklenil minister Erjavec.

Namen in osnovna dejavnost GRZS je prostovoljno pomagati ljudem pri nesrečah v gorah in na teže dostopnih terenih. Pomemben del dejavnosti pa predstavljata tudi preventiva in izobraževanje članov ter drugih obiskovalcev gora.

V preteklem obdobju je Gorska reševalna zveza Slovenije že nadomestila:

  • 5 intervencijskih vozil v letu 2015,
  • 3 intervencijska vozila v letu 2016,
  • 2 kombinirani vozili za prevoz moštva v letu 2016,
  • 3 intervencijska vozila v letu 2017,
  • 3 intervencijska vozila v letu 2018.