Skoči do osrednje vsebine

Minister Erjavec nagovoril zbrane na slovesnosti pri Pomniku 1991 na ljubljanskih Žalah

Minister za obrambo Karl Erjavec je danes, 30. oktobra, pred dnevom spomina na mrtve, položil venec k spomeniku Pomnik 1991 na ljubljanskih Žalah ter nagovoril zbrane na komemorativni slovesnosti.

V svojem nagovoru je poudaril pomen domoljubja. »Slovenci smo si morali izboriti pravico do narodne in jezikovne samobitnosti, svobodo, pravico do suverenosti na svojem ozemlju in lastno državo. Po zaslugi pripadnikov Teritorialne obrambe in slovenske policije, takratnega državnega vodstva, civilne obrambe in prebivalstva ter odlične organiziranosti vseh subjektov v mladi državi je bilo leta 1991 uresničeno zgodovinsko hrepenenje našega naroda. V vojni za Slovenijo je bila obranjena plebiscitarna odločitev Slovenk in Slovencev. Zaživeli smo v samostojni in suvereni državi,« je dejal minister Erjavec.

Poudaril je, da je največ, kar lahko domoljub naredi za svojo domovino, to, da zanjo žrtvuje najdragocenejše – svoje življenje. »Nikoli ne bomo pozabili velike žrtve, ki so jo vaši dragi dali za domovino. Spominjamo se jih z veliko hvaležnostjo in odgovornostjo do Republike Slovenije, katere samostojnost in suverenost so obvarovali,« je svojcem padlih v vojni za Slovenijo dejal minister Erjavec.

Slovesnosti so se udeležili tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij ter svojcih padlih v vojni za Slovenijo. Vence so položile tudi delegacije Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Mestne občine Ljubljana ter veteranskih in domoljubnih organizacij.

Govor ministra za obrambo Karla Erjavca (MP3)