Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade na uradnem obisku v Budimpešti za nadaljnjo krepitev sodelovanja

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je na povabilo predsednika vlade Madžarske Viktorja Orbána danes na uradnem obisku na Madžarskem. Srečanje pomeni potrditev dobrososedskih odnosov, rednega političnega dialoga med Slovenijo in Madžarsko, hkrati pa gre tudi za prvo uradno srečanje aktualnih predsednikov vlad.

Rokovanje predsednika vlade Marjana Šarca s predsednikom vlade Madžarske Viktorjem Orbanom. | Avtor: Tamino Petelinšek, STA

1 / 14

Voditelja sta v pogovoru največ pozornosti namenila oceni dvostranskih odnosov med državama, dinamiki gospodarskega sodelovanja ter možnostim za dodatno izkoriščenost obstoječega potenciala, aktualnim evropskim temam in izzivom v naši skupni soseščini.

Odnose med državama sta predsednika vlad ocenila kot zelo dobre in tesne. Med državama poteka redni dialog na vseh ravneh. Posebno mesto v dvostranskih odnosih imata obe narodni skupnosti. Državi povezuje tudi obojestranski interes za poglobitev sodelovanja na področjih gospodarstva, prometne in energetske infrastrukture, turizma in kulture. Madžarska je šesta najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije. Blagovna menjava je v letu 2018 prvič presegla dve milijardi evrov.

Predsednik vlade Marjan Šarec je poudaril, da kljub rastočemu trendu blagovne menjave med državama obstajajo številne dodatne možnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja, posebej glede naložb ter projektov na področju naprednih tehnologij. Številne možnosti za poglobitev sodelovanja so na področjih e-mobilnosti, digitalizacije, avtomobilske industrije, obnovljivih virov energije in zelene ekonomije. Izrazil je zadovoljstvo, da bo Madžarska septembra prihodnje leto država gostja na 53. mednarodnem obrtnem sejmu v Celju. Predsednika vlad sta pregledala tudi stanje glede skupnih prometnih projektov ter napredek pri vzpostavljanju načrtovane plinske in električne povezave med državama.

V okviru obiska je bil na ministrski ravni podpisan tudi Memorandum o razumevanju na področju razvojnega sodelovanja v Afriki, ki bo omogočil krepitev sodelovanja in skupno prisotnost tudi na območjih, kot je Podsaharska Afrika.

Predsednika vlad sta v pogovorih pomemben del pozornosti namenila narodnima skupnostma in potrdila konstruktivnost dialoga, ki poteka v okviru mešane komisije za izvajanje sporazuma o zagotavljanju pravic madžarske skupnosti v Republiki Sloveniji in slovenske skupnosti na Madžarskem, ter se zavzela za pogovore o možnosti skupnih aktivnosti za podporo narodnima skupnostnima na obeh straneh meje. V skladu s priporočili za sprejem ukrepov za spodbujanje gospodarskega razvoja Porabja je predsednik vlade Marjan Šarec izrazil posebno zadovoljstvo glede oblikovanja razvojnega programa za Porabje in poudaril pomen njegovega izvajanja s strani Madžarske.  

Med evropskimi temami je pogovor potekal o migracijah in delovanju schengenskega območja. Predsednika vlad sta govorila tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu in o širitvi evroatlantskih povezav. Slovenija in Madžarska delita poglede glede širitvenega procesa, saj ju povezuje geografska bližina in z njo povezano razumevanje regije. Predsednika vlad sta bila enotna, da upočasnitev širitvenega procesa pomeni veliko oviro za napredek in stabilnosti regije. Sogovornika sta delila razočaranje nad dejstvom, da na zadnjem zasedanju Evropskega sveta ni bilo soglasja glede začetka pogajanj o članstvu v EU za Severno Makedonijo in Albanijo ter se zavzela za večji poudarek evropski prihodnosti Zahodnega Balkana v mandatu prihodnje Evropske komisije.

Glede migracijske politike Slovenija podpira celostni pristop pri obravnavanju migracij in z njimi povezanih izzivov, zagovarja skupne evropske rešitve ter uveljavitev načela solidarnosti v EU. Za Slovenijo je pomembno, da se odpravi nadzor na notranjih mejah in da se vzpostavi polno delovanje schengenskega območja.

V nadaljevanju programa se bo predsednik vlade srečal tudi s predsednikom Narodne skupščine Madžarske dr. Lászlóm Kövérjem, ob koncu uradnega obiska pa se bo srečal s Slovenci, ki živijo in delajo na Madžarskem.

V okviru obiska se je predsednik vlade Marjan Šarec skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom udeležil promocijskega dogodka slovenskega turizma v organizaciji Slovenske turistične organizacije. Slovenija namreč v odnosih z Madžarsko področje turizma uvršča med pomembnejše in obetavne panoge. V zadnjih letih obisk gostov iz Madžarske namreč stalno narašča, število madžarskih turistov se je v letu 2018 povečalo za več kot 24 % glede na leto 2017, število njihovih prenočitev pa za skoraj 30 %. V lanskem letu je bila tako Madžarska po številu prenočitev in prihodov na šestem mestu med vsemi državami, iz katerih v Slovenijo prihajajo turisti. Minister je ob dogodku poudaril, da želi biti Slovenija v svetu prepoznavna kot visokokakovostna turistična destinacija, promocija slovenskega turizma na tujih trgih pa je zato izjemno pomembna še zlasti v bližnjih državah. K vse večjemu številu gostov iz Madžarske zagotovo pomembno prispevajo tudi poslovno-turistični dogodki s predstavitvami naših turističnih podjetij.