Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Šinkovec s predstavniki Evropske komisije o vzpostavljanju interoperabilnosti

Državna sekretarka mag. Melita Šinkovec je danes, 28. oktobra 2019, v prostorih notranjega ministrstva sprejela predstavnike Evropske komisije in agencije EU-Lisa, ki na obiskih po državah članicah preverjajo stanje pripravljenosti na implementacijo nove arhitekture za informacijske sisteme EU. Obisk je tudi priložnost za krepitev sodelovanja na strokovni ravni in pogovor o izzivih, ki jih vzpostavitev interoperabilnosti prinaša. Poleg tega so obiski namenjeni tudi pregledu stanja priprav na vzpostavitev sistema vstopa in izstopa, evropskega sistema za potovalne informacije in odobritve ter novega schengenskega informacijskega sistema.

Kot je uvodoma povedala državna sekretarka Šinkovec, se v Sloveniji zavedamo pomena uspešne implementacije interoperabilnosti, ta bo namreč pripomogla k uspešnejšemu boju proti terorizmu in organiziranemu kriminalu, še boljši zaščiti zunanje schengenske meje in upravljanju z migracijami. Pri tem, kot je še povedala državna sekretarka, je izjemnega pomena celoviti pristop do izvedbe projekta in ustrezna koordinacija dela vseh deležnikov.

Priprav na uvedbo interoperabilnosti smo se lotili z vso resnostjo, vlada pa je v ta namen ustanovila tudi medresorsko delovno skupino za implementacijo projekta povezljivosti informacijskih sistemov Evropske unije na področju meja in vizumov ter na področju policijskega in pravosodnega sodelovanja, azila ter migracij. V skupini, ki jo vodi prav državna sekretarka Šinkovec, poleg predstavnikov Ministrstva za notranje zadeve in Policije sodelujejo še predstavniki Ministrstev za javno upravo, pravosodje, finance, infrastrukturo, zunanje zadeve, gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

Projekt interoperabilnosti na ravni EU je sicer zaradi dveh nedavno sprejetih uredb EU neposredno zavezujoč za vse države članice. Bistvo uredb je povezati različne že obstoječe sisteme (na primer Schengenski informacijski sitem, Evropska baza prstnih odtisov Eurodac, Vizumski informacijski sistem ter informacijski sistemi Europola in Interpola) in sisteme, ki se šele vzpostavljajo (na primer Evropski sistem za obveščanje o potovanjih in njihovo odobritev, Vstopno-izstopni sistem). Povezanost vseh sistemov bo varnostnim, mejnim, migracijskim in konzularnim službam omogočila hitrejšo identifikacijo državljanov tretjih držav, poleg tega bo zaradi biometričnih podatkov, ki so zajeti v teh bazah podatkov, mogoče hitreje ugotoviti morebitne zlorabe in morebitne lažne identitete.