Skoči do osrednje vsebine

Ukrepi Ministrstva za pravosodje za lažji dostop do storitev s področja pravosodja

V vseh državah članicah Evropske unije v teh dneh obeležujemo že 16. evropski dan pravosodja.

Ministrstvo za pravosodje je z namenom, da bi uporabnikom olajšalo dostop do informacij oziroma storitev s področja pravosodja, v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo v letošnjem letu pripravilo dve sodobni in državljanom prijazni rešitvi.

Od 11. marca 2019 dalje lahko na državnem portalu eUprava vsak državljan vpogleda v število njemu izrečenih kazenskih točk v cestnem prometu. Upravljavec Skupne evidence kazenskih točk v cestnem prometu je Ministrstvo za pravosodje, eUprava (ki ga upravlja Ministrstvo za javno upravo) pa omogoča vpogled registriranim uporabnikom portala.

Zaradi odmevnosti navedene storitve smo se odločili, da izboljšamo tudi ostale naše storitve za državljane.  Od 21. oktobra 2019  je preko portala eUprava možno neposredno elektronsko vročanje potrdil, da oseba ni zabeležena v kazenski evidenci (t.i. negativnih potrdil). Z navedeno rešitvijo smo državljanom olajšali pridobivanje potrdil v primerih, ko se npr. prijavljajo na prosta delovna mesta ali ko potrdilo potrebujejo na podlagi področne zakonodaje za uveljavljanje svojih pravic.

Na Ministrstvu za pravosodje bomo z aktivnostmi na področju lažjega, boljšega in hitrejšega dostopa do storitev s področja pravosodja, ki bodo državljanom olajšali življenje, vsekakor nadaljevali.