Skoči do osrednje vsebine

Minister Rudi Medved na slovesni podelitvi nazivov "Planetu Zemlja prijazna občina 2019"

Društvo Planet Zemlja že 10. leto zapored organizira vseslovenski natečaj "Planetu Zemlja prijazna občina". Na natečaju je doslej sodelovalo že več kot 150 slovenskih občin. Tudi letos so v okviru sejma Narava – Zdravje, v četrtek, 24. oktobra 2019, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelili nazive in priznanja občinam, ki so v preteklem letu (od jeseni do jeseni) pokazale najboljši odnos do okolja. Slovesnosti se je udeležil tudi minister za javno upravo Rudi Medved, ki je zbrane uvodoma nagovoril, občinam pa podelil nagrade.

Minister Medved je v nagovoru povedal, da vse občine, ne le tiste, ki se odločajo za ta preizkus, želijo biti prijazne planetu Zemlja. »Planet Zemlja smo ljudje in občine smo ljudje. Želimo živeti v prijetnem okolju, vsakdanji utrip v posameznem okolju pa lahko polepšamo z malenkostmi« ter dodal, da planetu Zemlja prijazna občina, je prijazna tudi za občane. Po njegovem mnenju lahko svojo občino naredijo prijazno ljudje, ki v njej živimo.

Ob tem je minister izpostavil pozitiven odnos občin do okolja: »Nismo uspeli v enem letu narediti vse kar je bilo zamujenega v 30. letih, smo pa obrnili voz in smo v dialogu z občinami, s ciljem, da dosežemo ustrezno financiranje tudi za to področje.« Minister je čestital vsem nagrajencem ter jim na slovesnosti podelil tudi nazive »Planetu Zemlja prijazna občina 2019« ter priznanja občinam, ki so v preteklem letu pokazale vzoren odnos do okolja.

Nazive je letos prejelo 6 občin (med njimi si prvo mesto v kategoriji 6 delita dve mestni občini), priznanja pa so bila podeljena občinam, ki so za las "zgrešile" naziv in so po ocenah komisije zelo dobre.

Priznanja so prejele: občina Dol pri Ljubljani, občina Sevnica, občina Izola. Naziv »Planetu Zemlja prijazna občina« pa so prejele: občina Razkrižje, občina Črna na Koroškem, občina Ljutomer, občina Brežice in občina Krško ter mestni občini Velenje in Ljubljana.

Projekt je namenjen 212 lokalnim skupnostim v Sloveniji, s ciljem merjenja učinkovitosti upravljanja okoljskih problematik in kakovosti bivanja občank in občanov. Lokalne skupnosti lahko namreč s svojimi odločitvami in pristojnostmi neposredno vplivajo na stanje okolja, hkrati pa zaradi razpršenosti veliko takih odločitev ne zbudi pozornosti strokovne in zainteresirane javnosti. Eden od glavnih ciljev analize njihovih aktivnosti na kar 12 različnih področjih in nagrajevanje najboljših – kot primerov dobre prakse -  je ozaveščati in motivirati lokalne skupnosti, da svoje odločitve sprejemajo s strateškim razmislekom o stanju okolja in kakovosti bivanja v njihovi občini. 

Več o natečaju, točkovanju ter projektu na spletni strani organizatorjev Društvo Planet Zemlja.