Skoči do osrednje vsebine

Prehransko dopolnilo Divinita original lahko prinaša povišano prisotnost anorganskega arzena

Zdravstveni inšpektorat je v okviru uradnega nadzora vzorčil prehransko dopolnilo Divinita original, rjave morske alge. Kemijska analiza vzorca je pokazala povišano prisotnost anorganskega arzena, za katerega pa zakonodaja ne določa njegovih mejnih vrednosti, kadar je prisoten v prehranskih dopolnilih. Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil oceno tveganja za zdravje potrošnikov, vključno za občutljivo populacijo ljudi.

Ocena tveganja z opozorilom

Iz ocene tveganja je razvidno, da glede na priporočene količine dnevnega odmerka, izdelek ne predstavlja tveganja za zdravje potrošnikov.

Vendar pa Nacionalni inštitut za javno zdravje v oceni tveganja, kljub temu izpostavlja opombe in opozorilo na del navodil za uporabo izdelka, kjer se priporoča povečano uživanje kapsul prehranskega dopolnila Divinita original v primeru okrevanja in v času nosečnosti.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje tako med drugim ugotavljajo, da je "anorganski arzen lahko topen in se po zaužitju skoraj v celoti absorbira ter prenese do praktično vseh organov ter prehaja skozi placentarno bariero. Menimo, da je v času nosečnosti, povečano uživanje prehranskih dopolnil z visoko vsebnostjo anorganskega arzena nesmiselno in potencialno škodljivo za razvijajoči plod. Prav tako mora biti oseba, ki okreva po težji bolezni, podvržena točno določenemu režimu prehranjevanja, ki je pod nadzorom lečečega zdravnika specialista."

Embalaža prehranskega dopolnila

Prehransko dopolnilo Dinivita lahko vsebuje povišano vrednost anorganskega arzena. | Avtor: Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije

Priporočila za zmanjšanje izpostavljenosti

Evropska agencija za varnost hrane je leta 2014 v svojem poročilu o izpostavljenosti anorganskemu arzenu preko živil ocenilo, da je povprečna izpostavljenost evropske populacije dojenčkov in otrok anorganskemu arzenu na zgornji meji še sprejemljive izpostavljenosti oziroma jo pri bolj izpostavljenih skupinah presega. Glede na priporočila agencije je zato potrebno, kjer je to mogoče, čimbolj težiti k zmanjšanju izpostavljenosti anorganskemu arzenu.

Pri okrevanja in v času nosečnosti se tako odsvetuje redno, dolgotrajno in neprekinjeno uživanje prehranskega dopolnila, z relativno visoko vsebnostjo anorganskega arzena.