Skoči do osrednje vsebine

Minister Karl Erjavec se je med uradnim obiskom v Zagrebu srečal s hrvaškim ministrom za obrambo Damirjem Krstičevićem

Na povabilo podpredsednika vlade in ministra za obrambo Republike Hrvaške Damirja Krstičevića je bil 22. oktobra 2019 na uradnem obisku v Republiki Hrvaški minister za obrambo Republike Slovenije Karl Erjavec. Srečanje ministrov v Zagrebu je bilo namenjeno nadaljnji poglobitvi sodelovanja med državama na obrambnem in vojaškem področju, kar je že zdaj bogato in razvejano, ter določitvi smernic za prihodnje skupno delovanje.

Po sprejemu z vojaškimi častmi pred Ministrstvom za obrambo Republike Hrvaške v središču Zagreba so sledili uradni pogovori obeh delegacij. Glavna tema pogovorov je bilo dvostransko obrambno sodelovanje med državama, kar sta ministra ocenila kot zelo dobro in uspešno. To poteka v skladu z letnim načrtom dvostranskega sodelovanja, ki za letos predvideva 61 skupnih dejavnosti in je že precej realiziran. Govorili so tudi o mogočih oblikah sodelovanja v prihodnosti, ki jih bomo uvrstili v program sodelovanja za prihodnje leto.

Kot je v izjavi po koncu uradnih pogovorov poudaril minister Erjavec, Slovenijo in Hrvaško povezujejo bogate zgodovinske, gospodarske ter kulturne vezi, zato tudi ne preseneča, da je Hrvaška ena izmed držav, s katerimi imamo največ letnih dvostranskih dejavnosti na obrambnem in vojaškem področju. V prihodnje si jih želimo še dopolniti in dodatno poglobiti odlično dvostransko sodelovanje. Poleg številnih dogodkov na operativni in taktični ravni predstavlja veliko dodano vrednost organiziranje skupnih vojaških vaj, usposabljanj ter izobraževanj. Tako povečujemo povezljivost med vojskama, ki sta članici Nata in imata posledično podobne izzive.

Tudi hrvaški obrambni minister Krstičević je izpostavil, da bi v prihodnje skupaj načrtovali usposabljanja in skupne vojaške vaje ter souporabo vojaških vadišč zaradi racionalizacije in zmanjševanja stroškov, zlasti na področju logistike. Izpostavil je tudi projekt sodelovanja na področju izmenjave počitniških kapacitet za potrebe pripadnikov obeh vojska, ki bi ga poskušali čimprej uresničiti.

Ministra Erjavec in Krstičević sta izmenjala tudi stališča glede varnostnih razmer na Zahodnem Balkanu ter sodelovanja v mednarodnih operacijah in na misijah. Tako Slovenija kot Hrvaška se namreč srečujeta s sodobnimi varnostnimi grožnjami, zanje pa je značilno, da so asimetrične in se ne ozirajo na državne meje. Če naj bodo naši odgovori nanje učinkoviti, se morajo prilagoditi naravi groženj, zaradi česar sta medsebojna izmenjava informacij in regionalno sodelovanje bolj pomembna kot kadarkoli prej, je poudaril minister Erjavec. S sodelovanjem v regionalnih pobudah tako Slovenija kot Hrvaška s konkretnimi dejavnostmi prispevata k povečanemu sodelovanju, stabilnosti, zaupanju in varnosti v regiji.

V tem duhu Slovenija podpira tudi ambiciozno agendo EU za razvoj skupne varnostne in obrambne politike, je še povedal minister Erjavec. Smo v pomembnem obdobju vzpostavljanja nove Evropske komisije, ki je že napovedala nekatere spremembe na tem področju. Pri tem bo imela pomembno vlogo tudi Hrvaška, saj bo v začetku leta 2020 predsedovala Svetu EU. Z ministrom Krstičevićem sta ugotovila, da bo med prednostnimi temami hrvaškega in slovenskega predsedovanja Svetu EU kar nekaj stičnih točk. To nam ponuja odlično priložnost, da v dnevni red EU kar dve leti zaporedoma vključimo bistvena regionalna vprašanja.

Ministra sta se strinjala, da je regionalno sodelovanje eden izmed najmočnejših vzvodov za vzpostavitev in ohranitev stabilnosti in miru v regiji ter za spodbujanje razvoja regije. Bistveno je, da tako Nato kot EU ostaneta v regiji ter da se ohranjanja evro-atlantska perspektiva držav Zahodnega Balkana. Brez jasne evropske perspektive namreč ni realno pričakovati niti temeljev za politične kompromise.

Zvočna posnetka (MP3):

Foto: MORH, T. Brandt