Skoči do osrednje vsebine

59. slovenski dan v Genku v Belgiji

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik se je v soboto, 19. oktobra 2019, dopoldan v Bruslju, na Veleposlaništvu R Slovenije srečal s slovenskim veleposlanikom dr. Radom Genorijem in s predstavniki Slovenskega društva v Belgiji (Slo-Bel), Društva VTIS, in z vodjo Slovenskega pastoralnega centra v Bruslju. Namen srečanja je bila izmenjava mnenj in informacij o možnostih poglobljenega sodelovanja med Slovenci v Belgiji z matično domovino.

V popoldanskem času se je Peter J. Česnik z delegacijo udeležil 59. Slovenskega dne, ki ga je letos organiziralo Slovensko kulturno društvo »Slomšek« v sodelovanju s Slovenskim kulturnim društvom »Naš Dom«.

Prireditev se je začela s praznovanjem 70-letnice delovanja Slovenske katoliške misije v belgijskem in nizozemskem Limburgu, z mašo v rudarski katedrali Sv. Barbare v Eisdnu-Maasmechelen. Maševal je Msgr. Patrick Hoogmartens, škof Hasselta. Bogoslužje so s svojimi glasovi popestrili pevci in pevke mešanega pevskega zbora Slomšek.

V nadaljevanju je minister v dvorani Našega Doma v Genku zbrane goste svečano nagovoril. Predstavnikom Slovenske katoliške misije iz Eisdna, Slovenskega kulturnega društva Sveta Barbara iz Maasmechelna, ki letos praznuje 90-letnico svojega obstoja in njegovim  zaslužnim članom je podelil posebna priznanja Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu za dolgoletno uspešno delovanje, za pomemben prispevek  pri ohranjanju slovenske identitete in kulturne dediščine v Belgiji ter za tvorno sodelovanje z Republiko Slovenijo.

V nedeljo, 20.10.2019, si je minister ogledal rudarsko naselje in muzej v Eisdnu ter se srečal s člani Slovenskega kulturnega društva Slomšek, Slovenske katoliške misije in Slovenskega kulturnega društva Sv. Barbara v njihovih društvenih prostorih.