Skoči do osrednje vsebine

Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja z močno mednarodno udeležbo

Bogatajeve dneve zaščite in reševanja, ki so od četrtka, 17. 10. 2019 do sobote, 19. 10. 2019, potekali v Postojni, je zaznamovalo tudi mednarodno sodelovanje. Dogodek so si ogledali predstavniki tujih veleposlaništev v Republiki Sloveniji in delegacije civilne zaščite iz sosednjih in drugih držav. Druženje veleposlanikov, generalnih direktorjev za civilno zaščito in drugih predstavnikov iz več kot 20 držav je bila odlična priložnost za izmenjavo dobrih praks, pregled medsebojnega sodelovanja in snovanje novih zamisli za skupno soočanje z naravnimi in drugimi nesrečami.

Generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje Darko But je v pozdravnem nagovoru tujim gostom izpostavil prepričanje, »da je povezanost, usklajenost in sodelovanje vseh akterjev – domačih in tujih – na področju zaščite in reševanja edina prava pot za hiter, učinkovit in uspešen odziv v primeru naravnih in drugih nesreč«. Spomnil je na veliko naravno nesrečo, ki je Slovenijo in posebej Postojno z okolico prizadela februarja 2014. »Žled je postavil na resno preizkušnjo slovenski sistem zaščite in reševanja. Posledice so presegle naše zmogljivosti, tudi zato smo zaprosili za mednarodno pomoč prek mehanizma EU za civilno zaščito. Skupaj smo se zmogli soočiti z neizprosnostjo narave. Narava nam je še enkrat pokazala, da se nesreče zgodijo, ne glede na velikost in zmogljivosti države. In takrat je pomembno, da znamo stopiti skupaj. Ne glede na državne meje,« je prepričan generalni direktor But, ki v svojem nagovoru ni pozabil na pomen delovanja Evropske unije na področju civilne zaščite. K ohranjanju njene solidarnostne moči bo, v kolikor bo potrjen, prispeval tudi naš kandidat za komisarja za krizno upravljanje/civilno zaščito in humanitarno pomoč, g. Janez Lenarčič. »Med prednostne naloge namreč uvršča tudi čim hitrejšo in učinkovitejšo pomoč tistim, ki jo potrebujejo, ter okrepitev mehanizmov EU za obvladovanje nesreč in prilagajanje spremenljivemu okolju. Na takšen način bomo skupaj rešili še več življenj in omogočili bolj varno okolje za naše prebivalce,« je zaključil But.

Bogatajevi dnevi so ponudili priložnost za spoznavanje dejavnosti zaščite in reševanja tujih držav, predstavili sta se tudi civilni zaščiti sosednjih Hrvaške in Italije (Furlanija – Julijska krajina) ter številni proizvajalci zaščitno-reševalne opreme iz kar 23 držav.