Skoči do osrednje vsebine

Spominska slovesnost ob 102. obletnici kobariške bitke

Veleposlaništvo Italijanske republike v Republiki Sloveniji je danes, v soboto, 19. oktobra pri Italijanski kostnici nad Kobaridom organiziralo tradicionalno spominsko slovesnost ob 102. obletnici kobariške bitke in v spomin padlim v prvi svetovni vojni.

Kostnico so postavili leta 1938 v spomin italijanskim vojakom, ki so v 1. svetovni vojni padli v okolici Kobarida, Bovca, Tolmina in Rombona. V njej so pokopani ostanki 7014 italijanskih vojakov.

Zbrane je nagovoril tudi državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak, ki je povedal, da je to kraj žalostnega spomina, kjer so svoj mir in pokoj našli italijanski vojaki, ki so med 1. svetovno vojno padli v Zgornjem Posočju in dodal: »Sporočilo tega mesta je zato zelo jasno in trpko… življenje je eno samo. Vojna pa je strašna tragedija in življenj, izgubljenih v njej, ni mogoče povrniti. Danes smo hvaležni, da živimo v svobodni in povezani Evropi. Ponosni smo na svojo narodno identiteto in delamo za dobrobit svoje domovine. V luči spomina na vso bolečino, ki so jo naši narodi pretrpeli v preteklem stoletju, si prizadevamo za prijateljske odnose in sodelovanje s sosednjimi narodi. Pomembno je zavedanje, da si vsi delimo del sveta, na katerem živimo, ter da si prizadevamo ohranjati mir in ga pomagamo vzpostavljati tam, kjer ga kljub vsem naporom mednarodne skupnosti še vedno ni.«

Slovenija in Italija sta danes prijateljski državi, ki ju povezujejo politične, gospodarske in kulturne vezi. Sodelovanje na obrambnem in vojaškem področju je vseskozi odlično in razvejano. Delimo si zunanjepolitične prioritete glede sodelovanja v regionalnih povezavah, interes za stabilizacijo in napredek Zahodnega Balkana ter podporo nadaljnji širitvi EU. Slovenski obrambni minister Karl Erjavec se je prav v tem tednu v Benetkah ob robu srečanja obrambnih ministrov držav pobude Adrion srečal z novim italijanskim ministrom za obrambo Lorenzom Guerinijem.

Zelo smo povezani tudi prek sodelovanja oboroženih sil naših držav v mednarodnih operacijah in misijah po svetu. Še posebej tesno sodelujemo v operaciji Odločna podpora v Afganistanu, KFOR na Kosovu, UNIFIL v Libanonu, Okrepljeni prednji prisotnosti (eFP) v Latviji ter v operaciji EUNAVFOR MED Sophia. Sodelujemo tudi v Večnacionalnih silah kopenske vojske v okviru brigade Julija iz Vidma.

Povezuje pa nas seveda tudi »Pot miru od Alp do Jadrana«. Soška fronta – bojna črta od Rombona do Jadranskega morja, je bila zaradi dolgotrajnih vojaških operacij, težavnega goratega terena in gorskega podnebja eno najhujših bojišč v prvi svetovni vojni.
Državni sekretar mag. Miloš Bizjak je k italijanski kostnici položil venec. Padlim so se poklonili in položili vence tudi številni predstavniki italijanskih in slovenskih oblasti in društev.

1 / 3