Skoči do osrednje vsebine

Premier: »Sistem zaščite in reševanja v Sloveniji deluje odlično«

Predsednik vlade Marjan Šarec se je kot slavnostni govornik udeležil zaključne slovesnosti Bogatajevih dnevov zaščite in reševanja, ki so potekali od četrtka do danes na številnih razstaviščih in deloviščih v Postojni in okolici. Dnevi zaščite in reševanja so največja prireditev pri nas, na kateri se predstavljajo enote Civilne zaščite Republike Slovenije, različne reševalne službe ter sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Premier je ob tem povedal, da mu je v veselje in čast, da lahko nagovori množico zbranih pripadnikov najrazličnejših zaščitno-reševalnih enot na tako pomembni prireditvi za Slovenijo.

»Sistem zaščite in reševanja ne deluje v Sloveniji le dobro, ampak odlično. In to prav zaradi vas, zaradi vseh vas, ki se trudite vsak dan, zato, da sistem deluje in da se tudi vsak dan izboljšuje. Slovenija je bila že dostikrat v zgodovini prizadeta s takimi ali drugačnimi nevšečnostmi. Zato je takrat pomembno, da imaš zadosti opreme, predvsem pa, da imaš usposobljene ljudi, ki znajo to opremo tudi uporabljati. Kajti samo oprema ne pomaga, če zraven nimamo ljudi, ki so z dušo in srcem pri stvari – ki imajo samo en cilj pred seboj, to je pomagati sočloveku, reševati premoženje in reševati tudi življenja. Zato je pomembno, da prav vsaka pripadnica in vsak pripadnik vseh sil za zaščito in reševanje v Republiki Sloveniji opravi svojo nalogo takrat, ko je to potrebno. Treba se je izobraževati, treba je izmenjavati izkušnje in treba je biti vedno pripravljen na vsakršno intervencijo,« je poudaril predsednik vlade.

Opozoril je tudi na to, da smo lahko trdno prepričani, da naše sile ne bodo nikoli klonile pred nobeno naravno nesrečo, pred požarom ali pred čimer koli, kar bi prišlo in zadelo Republiko Slovenijo: »Zato je tudi zaupanje v te sile izjemno veliko in vsi skupaj poskrbimo, da takšno tudi ostane.«

Ob koncu nagovora je še spomnil: »Miran Bogataj je vse svoje življenje posvetil zaščiti in reševanju, se žrtvoval in delil znanje z drugimi, zato je tudi upravičeno, da se ti dnevi imenujejo po njem. Negujmo to tradicijo, bodimo z dušo in srcem pri stvari ter delajmo za Republiko Slovenijo in njene državljanke in državljane.«

Ob robu
Dnevi zaščite in reševanja potekajo od leta 2005 vsaki dve leti pod okriljem Ministrstva za obrambo ter v organizaciji Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR). Od leta 2017 so poimenovani po dolgoletnem poveljniku republiške civilne zaščite Miranu Bogataju. V sklopu tokratnega dogodka je potekal sejem opreme za zaščito in reševanje, organizirano pa je bilo tudi mednarodno tekmovanje več kot 50 gasilskih ekip v organizaciji Gasilske zveze Slovenije in 10. državno tekmovanje gasilskih enot širšega pomena (reševanje v primeru prometnih nesreč). Omeniti je treba tudi veliko petkovo zaščitno-reševalno vajo Postojna 2019. Cilji prireditve so predstavitev sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ozaveščanje o nesrečah in tveganjih, posebej med mladimi, dvig zaupanja v državni sistem zaščite in reševanja, predstavitev sodobnih zaščitnih in reševalnih sredstev ter reševalnih služb, pa tudi predstavitev proizvajalcev zaščitno-reševalne opreme.