Skoči do osrednje vsebine

Skupni dogodek projekta 'mlade veleposlanice'

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V okviru tokratnega srečanja na Ministrstvu za zunanje zadeve smo dijakinje, ki sodelujejo v projektu 'mlade veleposlanice', seznanili s področjem konzularnih zadev.

V pogovoru z vodjo Konzularne službe Andrejem Šterom so bile predstavljene konzularne aktivnosti, tudi tiste, ki jih zagotavlja diplomatsko konzularna mreža v tujini, vključno z nudenjem pomoči slovenskim državljanom in informacijami kje lahko slovenski državljani to pomoč v tujini dobijo, če tam ni slovenskih predstavništev. Govora je bilo še o varnosti potovanj in napotkih pred potovanji, vizumskem poslovanju, e-obveščanju in drugih konzularnih storitvah, o katerih se državljani lahko sproti seznanijo na spletnih straneh ministrstva.

'Mlade veleposlanice' so na povabilo ministra za finance dr. Bertonclja obiskale Finančno upravo Republike Slovenije, kjer so jim sodelavci uprave predstavili ključne aktivnosti organa in aplikacijo e-Davki. Finančna uprava se že dlje časa ukvarja z raznoterimi promocijskimi aktivnostmi za različne ciljne skupine. Dijakinje so tako seznanili s projektom davčnega opismenjevanja mladih ter jim predstavili praktično plat dela uprave, kot so carinski laboratorij in različni zaseženi ponaredki.

Dijakinje so se srečale tudi s slovenskima evropskima poslankama, Tanjo Fajon in Ljudmilo Novak, ki sta jim med drugim na podlagi bogatih osebnih izkušenj predstavili delovanje v mednarodnem in slovenskem političnem prostoru ter orisali predstavljanje slovenskih interesov v 751 članskem Evropskem parlamentu.

V okviru tokratnega dogodka so imele 'mlade veleposlanice' priložnost kratkega srečanja z namestnikom pomočnika državnega sekretarja ZDA Matthewom G. Boysem, ki se je mudil na pogovoru z državno sekretarko Leskovar.

Projekt 'mlade veleposlanice' poteka v organizaciji Ministrstva za zunanje zadev, ob sodelovanju tujih veleposlanic v Sloveniji. S projektom mentorstva mlade udeleženke seznanjamo z vlogo in aktivnostmi ženk na področju zunanjih zadev in mednarodnih odnosov.