Skoči do osrednje vsebine

Razstava "Almadén in Idrija = zakladnica svetovne dediščine"

V prostorih Rudarskega parka v španskem Almadénu so otvorili razstavo "Almadén in Idrija = zakladnica svetovne dediščine", ki predstavlja dva največja svetovno znana rudnika živega srebra, Almadén v Španiji in Idrijo v Sloveniji.
1 / 2

Mesti sta bili zaradi rudnikov več sto let gospodarsko in tehnološko povezani. Danes rudnika sicer ne obratujeta več, a je UNESCO Odbor za svetovno dediščino leta 2012 Dediščino živega srebra: Almadén in Idrijo prepoznal za dediščino vsega človeštva zaradi ohranjene raznolikosti, edinstvenosti ter celovitosti in avtentičnosti.

Otvoritve so se med drugim udeležili tudi predstavniki španskih regionalnih in lokalnih oblasti, ki so poudarili odlično sodelovanje s slovenskimi partnerji. Veselje je ob svojem prvem obisku Almadéna izrazil tudi idrijski župan Tomaž Vencelj, ki je obljubil nadaljevanje sodelovanja pri ohranjanju pomembne tehniške dediščine, ki druži obe mesti. V imenu Ministrstvo za kulturo je zbrane pozdravila Špela Spanžel, ki je poudarila kulturne vrednote, od zgodovinskih stavb do nesnovne dediščine, ki jih uteleša Unescov status. Razstavo Mestni muzej Idrija je uradno odprla slovenska veleposlanica v Madridu Renata Cvelbar Bek.

Razstava je bila pripravljena v sklopu obiska slovenske delegacije v Almadénu, ki se danes nadaljuje s sestankom mednarodnega koordinacijskega odbora. Na ogled bo do 30. junija 2020!