Skoči do osrednje vsebine

Slovenija se dobro zaveda pomena vode

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor Simon Zajc se v Budimpešti na Madžarskem udeležuje tretjega mednarodnega Vodnega vrha. Glavna tema tokratnega vrha, ki poteka v organizaciji madžarskega ministrstva za Zunanje zadeve in trgovino, je »Preprečimo vodno krizo«. Razprave, ki potekajo na najvišjem nivoju vlad in mednarodnih institucij, so namenjene možnosti preprečevanja in priprav na različne vodne krize v različnih delih sveta, in sicer od pomanjkanja vode, do poplavljanja in poplav, onesnaženje voda, dostopa do čiste pitne vode in ustreznih sanitarij.

Minister Simon Zajc je nastopil na razpravi z naslovom: Vodna kriza -  Kaj je ekonomsko smotrno  vedenje? Minister je v govoru poudaril, da je Slovenija z vodo bogata država, ki se dobro zaveda pomena vode, zato je tudi pravico do pitne vode zapisala v ustavo. V svojem nastopu je minister Zajc kot primer dobre prakse izpostavil sistem opozarjanja pred poplavami v Savskem bazenu, ki se izvaja na Agenciji Republike Slovenije za okolje. Gre za računalniški sistem, ki pravočasno opozarja na neurja in poplave, ter s tem  bistveno poveča varnost prebivalcev in zmanjša materialno škodo. Minister je tak sistem opozarjanja pred poplavami priporočil tudi drugim. Mednarodno srečanje na vladni ravni v obliki tematskih razprav naslavlja ključne izzive mednarodne skupnosti pri preprečevanju in soočanju z vodnimi krizami, ki nam grozijo tudi zaradi posledic podnebnih sprememb.

Ob koncu Vodnega vrha bo sprejet tako imenovani Budimpeštanski poziv z naslovom »Delujmo proti krizi«, ki bo opredelil svetovno stanje v odnosu do vodne krize, potrebne aktivnosti za preprečevanje nastajanja kriz, zmanjševanje vpliva kriz in krepitev odpornosti civilizacije.