Skoči do osrednje vsebine

Predsednik ESČP o zglednem reševanju sodb ESČP s strani Slovenije

Ministrica Andreja Katič je ob robu konference pravosodnih ministrov Sveta ministrov v ponedeljek, 14. oktobra 2019 opravila tudi dvostransko srečanje s predsednikom Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) Linos-Alexandru Sicilianosom.

Predsednik ESČP se je zahvalil konstantno podporo Slovenije Sodišču in poudaril, da je Slovenija zgledna članica Sveta Evrope, ki kljub pilotnim sodbam, kot sta bili zadevi Ališić in Kurić, ki sta zahtevali sistemske spremembe, in so bile politično zahtevne za izvrševanje, to dokazala tudi v praksi.

Tudi sicer statistični podatki o izvrševanju sodb Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), razvidni tudi iz letnih poročil Odbora ministrov Sveta Evrope o nadzoru nad izvrševanjem sodb ESČP, kažejo napredek Slovenije glede izvrševanja sodb v zadnjih letih. Tako je imela Slovenija konec leta 2014 302 neizvršeni sodbi, konec leta 2015 309 neizvršenih sodb, na današnji dan pa ima Slovenija neizvršenih le še 13 dokončnih sodb. Predsednik ESČP je izpostavil pomen ratifikacije protokolov 15 in 16 k Evropski konvenciji o človekovih pravicah (EKČP) in izrazil veselje, da je bila Slovenija med prvimi državami, ki je opravila ratifikacijo obeh protokolov.

Slovenski sodnik na ESČP dr. Marko Bošnjak, ki je sodeloval na srečanju, je potrdil, da je trenutno vloženih pred ESČP manj kot 60 pritožb  proti Sloveniji in izrazil predvidevanje ugodnega trenda tudi za naprej. Pohvalil je tudi dobro in redno sodelovanje z Vrhovnim in Ustavnim sodiščem RS.

Ministrica Katič se zahvalila za spodbudne besed in izpostavila, da je ESČP ena izmed najpomembnejših institucij Sveta Evrope, kar smo dokazali tudi z letošnjo obeležitvijo dogodka ob 60-letnici ESČP (http://mp.arhiv-spletisc.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/7750/index.html) in tudi na splošno glede rednega izobraževanja ter usposabljanja nacionalnih sodnikov glede sodne prakse ESČP.

Sogovornika sta spregovorila tudi o pomenu pristopa EU k EKČP, čemur je Slovenija naklonjena in pozdravlja dosedanje napore finskega predsedovanja Svetu EU na tem področju, kar želimo nadaljevati tudi v času našega predsedovanja Svetu EU.