Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Miloš Bizjak na ministrskem srečanju držav Pobude SEDM

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak se je 16. oktobra 2019 v imenu ministra za obrambo Karla Erjavca udeležil srečanja obrambnih ministrov v okviru Pobude za sodelovanje obrambnih ministrstev jugovzhodne Evrope.

Predstavniki obrambnih ministrstev se na sestanku posvečajo temam, med katerimi so projekti, ki se izvajajo znotraj pobude; načrti za prihodnost v času albanskega predsedovanja, ki je to vlogo prevzelo julija 2019; ter vizija skupnega dela v prihodnje.

V skupni izjavi so države članice pobude potrdile svojo zavezo h krepitvi političnega in vojaškega sodelovanja v regiji jugovzhodne Evrope, s čimer konkretno prispevajo k povečani regionalni varnosti in stabilnosti ter dobrim medosedskim odnosom. Jasno je bila izpostavljena tudi zaveza držav članic mednarodnemu pravu in multilateralnim okvirjem delovanja. Države so podprle nadaljnje približevanje evro-atlantskim integracijam s strani držav, ki so to opredelile kot svoj zunanjepolitični cilj.

Državni sekretar mag. Miloš Bizjak je v imenu Republike Slovenije izpostavil, da ta pobuda ostaja najprimernejši format za sodelovanje na varnostno-obrambnem področju v širši regiji jugovzhodne Evrope. S kolegi iz partnerskih držav se je strinjal, da so sodobne varnostne grožnje asimetrične in se ne ozirajo na državne meje, zaradi česar sta deljenje informacij in regionalno sodelovanje še bolj ključna kot kadarkoli prej. S sodelovanjem v tej in drugih regionalnih pobudah Republika Slovenija s konkretnimi aktivnostmi prispeva k povečanemu sodelovanju, stabilnosti, zaupanju in varnosti v regiji.

1 / 2