Skoči do osrednje vsebine

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je v Luksemburgu udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je v Luksemburgu udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve, ki je obravnaval položaj v Siriji, aktivnosti Turčije v vzhodnem Sredozemlju, Afganistan in Ukrajino. Na delovnem kosilu se je ministrom za zunanje zadeve držav članic EU pridružil tudi minister za zunanje zadeve Ukrajine Vadim Pristajko.

Zasedanje Sveta EU za zunanje zadeve | Avtor: Foto: EU

1 / 3

Posebni odposlanec generalnega sekretarja OZN za Sirijo Geir Pedersen je ministre obvestil o aktualnem položaju v Siriji, predvsem v kontekstu turške operacije na severovzhodu Sirije in dogajanju v zvezi s sklicem prvega srečanja t.i. Ustavnega odbora, ki je načrtovano za 30. oktober v Ženevi. Svet za zunanje zadeve meni, da turška vojaška operacija resno spodkopava stabilnost in varnost celotne regije ter povzroča dodatno trpljenje civilistov in ovira dostop do humanitarne pomoči. Ministri so izrazili zaskrbljenost nad dejstvom, da bo zaradi operacije še težje iskati poti do politične rešitve konflikta v Siriji in da se z operacijo ogrožajo tudi vsi dosedanji dosežki v boju proti Daesh. Svet je pozval k čimprejšnjemu sklicu ministrskega srečanja Globalne koalicije proti Daesh in članice EU pozval k zadržanemu pristopu do izvoza orožja v Turčijo na podlagi Skupnega stališča Sveta o skupnih pravilih glede nadzora izvoza vojaške tehnologije in opreme (2008/944/CFSP). Minister dr. Cerar je poleg tega obsodil napade na civilno prebivalstvo ter vse strani pozval k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava.

Svet za zunanje zadeve je prav tako obsodil nadaljevanje turških aktivnosti vrtanja v morsko dno z namenom iskanja nafte in plina v izključni ekonomski coni Cipra. Ministri so izrazili solidarnost s Ciprom in Turčijo pozvali k spoštovanju suverenosti Republike Ciper in izkoriščanju naravnih virov v skladu z mednarodnim pravom. Na podlagi julijskih sklepov so pozvali k pripravi pravnega okvirja omejevalnih ukrepov usmerjenih proti fizičnim in pravnim osebam, ki so odgovorne oziroma sodelujejo pri nelegalnih turških aktivnostih v vzhodnem Sredozemlju. Minister dr. Cerar je v svojem nastopu izrazil solidarnost s Ciprom ter poudaril potrebo po nadaljevanju dialoga s Turčijo ter iskanjem rešitve za vsa odprta vprašanja.

V zvezi z Ukrajino so ministri na skupnem kosilu z ukrajinskim ministrom Pristajkom izmenjali poglede na stanje uresničevanja reformnih procesov v Ukrajini in položajem v zvezi z reševanjem konflikta na vzhodu države. Pozdravili so dejstvo, da sta obe tematiki visoko na seznamu prioritet predsednika Zelenskega. Dogovori iz Minska še naprej predstavljajo dobro izhodišče za začetek mirnega in celovitega reševanja konflikta. Ministri za zunanje zadeve so pozdravili septembrsko izmenjavo zapornikov med Ukrajino in Rusijo ter izrazili zadovoljstvo nad dejstvom, da novo ukrajinsko vodstvo ostaja zavezano evro-atlantskim integracijam in izvajanju potrebnih reform.