Skoči do osrednje vsebine

Delovno srečanje slovenskega in hrvaškega ministra za zdravje

Minister za zdravje Aleš Šabeder se je danes srečal s hrvaškim ministrom za zdravje Milanom Kujundžićem. Z delovnim obiskom na Ministrstvu za zdravje nadaljujemo s krepitvijo dosedanjega sodelovanja med državama na področju zdravja in medicine.

Na delovnem obisku sta si slovenski in hrvaški minister za zdravje izmenjala informacije s področja zdravstvene politike in se dogovorila o nadaljnjem sodelovanju na področju zdravja in medicine.

Meddrugim sta govorila o skupnem uspešnem projektu "Celovit pristop k izboljšanju nujne medicinske pomoči na čezmejnem območju" (EMERGENCY EuroRegion). Projekt, ki je usmerjen v dobrobit prebivalcev na čezmejnem območju, se izvaja v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Interreg, Slovenija–Hrvaška. Glavni cilj projekta je vzpostavitev trajne in čezmejne mreže zdravstvenih institucij. Preko nje bomo lahko zagotavljali učinkovite storitve urgentne medicinske službe za prebivalce in turiste z obeh strani meje, in sicer pri treh življenje ogrožajočih zdravstvenih stanjih: srčni infarkt, možganska kap in politravma. 

Ministra za zdravje sta se seznanila tudi s sodelovanjem izvajalcev na področju srčne kirurgije. Izrazila sta zadovoljstvo, da je prišlo do srečanja med strokovnjaki za področje kardiovaskularne kirurgije in otroških srčnih bolezni iz UKC Ljubljana ter KBC Rebro. 

Dogovorila sta se tudi o tesnejšem sodelovanju na področju izboljšane dostopnosti do zdravil. Glede tega sicer obe državi že sodelujeta z nekaterimi drugimi državami članicami EU v okviru podpisnic Valeške deklaracije (Italija, Portugalska, Španija, Malta, Ciper, Grčija, Romunija, Hrvaška, Irska). Članice si prizadevajo za dogovor s farmacevtsko industrijo o dostopnejših cenah, zlasti novih in inovativnih zdravil ter tudi zdravil sirot za redke bolezni.

Pobudo za delovni obisk je dalo Ministrstvo za zdravje Republike Hrvaške.