Skoči do osrednje vsebine

Premier Šarec gostil novoizvoljenega predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela

Predsednik vlade je v Ljubljani gostil predsednika vlade Kraljevine Belgije in novoizvoljenega predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela. Tokratni obisk visokega gosta v Sloveniji sodi v sklop priprav na prevzem njegove funkcije prihodnjega predsednika Evropskega sveta. Pred tem je obiskal Berlin in Rim. Michel je bil 2. julija letos izvoljen za novega predsednika Evropskega sveta, položaj bo nastopil 1. decembra.

Največ pozornosti sta sogovornika namenila aktualnim temam, ki bodo na dnevnem redu Evropskega sveta do konca letošnjega leta, zlasti pogajanjem o prihodnjem večletnem finančnem okviru EU 2021–2027, brexitu, izvajanju strateške agende EU; migracijam ter razmeram na Zahodnem Balkanu.

Premier Šarec je novoizvoljenemu predsedniku Michelu podrobneje predstavil ključna stališča in pričakovanja Slovenije v pogajanjih o prihodnjem večletnem finančnem okviru EU, ki naj bi se zaključila pod okriljem novega predsednika Evropskega sveta, ter se zavzel za čimprejšnji dogovor. Pri tem je poudaril, da si Slovenija želi uravnotežen finančni okvir, ki bo ustrezno odgovoril sodobnim izzivom, s katerimi se sooča Evropska unija, hkrati pa ne bo vodil v nadaljnje zmanjševanje sredstev kohezijske politike in politike razvoja podeželja.

Šarec in Michel sta izmenjala tudi poglede glede brexita, reševanja problematike množičnih migracij v Evropo ter drugih elementov strateške agende.

Govorila sta tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu, pri čemer je premier Šarec znova poudaril pomen evropske perspektive regije ter izrazil jasno pričakovanje, da na zasedanju Evropskega sveta prihodnji teden Severna Makedonija in Albanija, na podlagi individualne obravnave vsake od obeh kandidatk, dobita zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj. Dodal je, da mora biti vrednotenje napredka reform v državah kandidatkah individualno in da je ob izpolnitvi pogojev na njihovi strani potreben tudi ustrezen odziv EU. Izpolnjevanje zavez na obeh straneh je bistveno za nadaljevanja širitve EU.

Sogovornika sta nekaj besed namenila tudi vprašanju delovnih metod Sveta, zlasti možnostim učinkovitejšega delovanja Evropskega sveta. Ob tem sta se zavzela za bližnje sodelovanje tudi v pričakovanju slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021, ko bo predsednik Evropskega sveta prav Charles Michel.

Novinarska konferenca predsednikov vlad