Skoči do osrednje vsebine

Premier uradno odprl 24. jesenski kmetijsko-obrtni sejem Komenda 2019

Predsednik vlade je s slavnostnim nagovorom uradno odprl tradicionalni komendski jesenski kmetijsko-obrtni sejem. Po njegovih besedah je sejem že zdavnaj pridobil domovinsko pravico v Komendi, Sloveniji in tudi zunaj meja naše države.

Premier se je v uvodu ozrl v zgodovino sejma in povedal: »Pred 24 leti smo prvič slišali za sejem v Komendi in takrat so bili nekateri skeptični, če bo uspelo, če se bo sejem obdržal in če je odločitev začetnikov tega sejma prava. Danes je seveda vsakemu jasno, da je bila odločitev pogumna, smela in več kot prava. Kmetijski sejem v Komendi združuje razstavljavce iz vseh panog in ne pozablja niti na varno hrano, kmetijske stroje in na vse drugo, kar sodi h kmetijstvu.«

V nadaljevanju je poudaril, da je kmetijstvo v Sloveniji izredno pomembna panoga, čeprav se tega premalo zavedamo, ter opozoril na nekaj dejstev, za katere si moramo prizadevati. »Pomembno je, da dvignemo nivo samooskrbe, pomembno je, da se začnemo zavedati, da je tisto, kar je pridelano doma, najbolj zdravo in da tudi s tem, ko jemo domačo hrano, pomagamo slovenskim pridelovalcem.«

Ponovno je opozoril na problem poviševanja povprečne starosti slovenskih kmetov. »Povprečna starost slovenskega kmeta je 57 let,« kar predstavlja določene izzive, zato je po njegovem mnenju pomembno, da se »kmetije predajajo pravi čas, pomembno pa je tudi pravi čas usposabljati in izobraževati slovenske kmete.« Omenil je še problem birokracije in evropskih direktiv, vendar verjame, da nam bo »s skupnimi močmi uspelo ne samo slovensko kmetijstvo ohraniti pri življenju, ampak ga tudi spodbujati, da se bo razvijalo še naprej«.

Ob koncu nagovora je vsem navzočim zaželel vse dobro na vseh področjih.

Ob robu

Jesenski sejem v Komendi poteka od petka, 4. oktobra, do nedelje, 6. oktobra 2019. Dogodek, ki ga organizira Konjeniški klub Komenda, vedno postreže z bogatim razstavnim programom številnih razstavljavcev in obveznimi spremljevalnimi dogodki. Po zagotovilih organizatorjev je sejem vedno privlačen, zanimiv in poslovno pomemben za domače in tuje razstavljavce, a ne samo s poudarkom na kmetijstvu, ampak tudi na različnih drugih poslovnih vsebinah. Na letošnjem jesenskem sejmu se na okrog 50 tisoč kvadratnih metrih urejenega prostora predstavlja okoli 700 razstavljavcev iz Slovenije in drugih evropskih držav.