Skoči do osrednje vsebine

Državno preverjanje ekip prve pomoči letos v Ormožu

Letos že 25. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite (CZ) in Rdečega križa (RK) bo v soboto, 5. oktobra 2019, na sedmih lokacijah v središču Ormoža. Sodelovale bodo ekipe prve pomoči CZ in RK, ki so na izbirnih regijskih preverjanjih dosegle prvo mesto.

Na novinarski konferenci, ki je potekala v torek, 3. oktobra, je podpredsednica RK Silva Duh v uvodnih besedah poudarila, da je cilj RK ustanoviti 200 ekip po celi Sloveniji. Usposabljanje traja 70 ur in s tem pridobijo toliko znanja, da lahko posredujejo pri številnih nesrečah. Ne gre za nadomestitev zdravstvene oskrbe temveč, da čim širša populacija obvlada temeljne postopke oživljanja oziroma prve pomoči. S tem znanjem morebitni posamezniki že takoj na kraju nesreče oskrbijo ponesrečence, saj vemo, da so prve 4 minute po poškodbi ključne.

Letošnji gostiteljici dogodka sta občina Ormož in Mestna občina Ptuj. Župan občine Ormož vidi dohodek kot priložnost za izmenjavo dobrih praks te pridobivanja novega znanja predvsem tamkajšnjih prebivalcev. mag Janez Merc, vodja Sekretariata za splošne zadeve Mestne občine Ptuj in poveljnik štaba Civilne zaščite Mestne občine Ptuj pa je poudaril, da že v celotnem obdobju posvečajo posebno pozornost prvi pomoči, kar je vidno v tem, da so imeli že petkratne državne prvake v preverjanju prve pomoči. Dejal je še, da to ni le tekmovanje, ampak nekaj več. Veliko je že primerov, ko so že resnično reševali človeška življenja. »Danes biti varen in imeti možnost preživeti ob nesreči je izjemnega pomena, zato je to izjemna priložnost, da opozorimo krajane, da morajo za svojo varnost narediti več. Potem je naše življenje lahko bolj kvalitetno« je še zaključil.

Namestnik generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje in vodja preverjanja mag. Stanislav Lotrič je izpostavil cilj tega preverjanja in sicer, preveriti usposobljenost oziroma pripravljenost ekip CZ in RK, predvsem v primeru večjih nesreč. V ta namen preverjanje poteka na sedmih deloviščih. Gre za obnavljanje praktičnega znanja prve pomoči, hkrati pa se spodbuja člane k humanitarni noti, torej pomoč ljudem ob nesreči. Ob koncu je še dodal, da je moto vseh preverjanj Življenja rešujemo skupaj in tako naj tudi ostane.

RK ob podpori vseh ostalih ustanoviteljev skrbi, da se zdravstvena laična dejavnost prve pomoči uspešno razvija in gre naprej, to želimo približati čim širši populaciji, saj samo v takem primeru lahko pomagamo ljudem, ki ne živijo v neposredni bližini zdravstvenih ustanov ali pa so potrebni takojšnje pomoči.

Dogodek traja že od 4. oktobra, ko bodo ekipe prve pomoči izžrebale svoja štartna mesta. Preverjanje pa se prične v soboto, 5. oktobra, ob 8. uri in traja predvidoma do 14. ure. Zaključna slovesnost dogodka bo ob 16. uri v Beli dvorani Grajske pristave, Grajski trg 1, Ormož.