Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Božič na Varšavskem varnostnem forumu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Dobran Božič se na povabilo Ministrstva za zunanje zadeve Republike Poljske in Varšavskega varnostnega foruma (WSF) udeležuje letošnjega zasedanja WSF, ki poteka 2. in 3. oktobra 2019 v Varšavi.

Državni sekretar Božič je danes kot panelist sodeloval na panelu z naslovom "Significance Overlooked or Ignored? Western Balkans".

Državni sekretar je v svojem nastopu izpostavil pomen ohranjanja evropske perspektive za države Zahodnega Balkana, tudi v smislu zagotavljanja varnosti in stabilnosti v regiji. Ohranjanje EU perspektive v regiji je ključno za nadaljevanje reform, naslavljanje preostalih odprtih vprašanj, spravo, stabilnost in odpornost proti negativnim vplivom tretjih akterjev. Slovenija se dejavno zavzema za začetek pristopnih pogajanj Severne Makedonije in Albanije za članstvo v EU in upamo, da bo možno doseči jasen, kredibilen dogovor v oktobru. Regija potrebuje jasno politično sporočilo glede prihodnosti širitvene politike. Državni sekretar Božič se je obenem v svojem nastopu zavzel za bolj dinamično in bolj aktivno vlogo EU v regiji na področju doseganja standardov, norm, vrednot in gospodarskega razvoja.

Ob robu Varšavskega varnistnega foruma se je državni sekretar Dobran Božič srečal s poljskim ministrom za zunanje zadeve Jackom Czaputowiczem. Sogovornika sta se pogovorila o aktualnih vsebinah na temo gospodarskega in političnega sodelovanja, pobude Tri morja, širitve in migracij.