Skoči do osrednje vsebine

Minister Rudi Medved in črnogorska ministrica Suzana Pribilović podpisala memorandum o sodelovanju

Včeraj se je v Ljubljani zaključila mednarodna konferenca o izzivih na področju javne uprave, s katerimi se soočajo države Zahodnega Balkana. Konferenca je potekala v organizaciji ReSPE (Regional School of public administration). Gostitelj dogodka je bilo Ministrstvo za javno upravo RS, udeležence pa je nagovoril tudi minister Rudi Medved.

Ob robu dogodka  se je minister Medved srečal danes tudi z ministrico za javno upravo Črne gore Suzano Pribilović. Pogovarjala sta se o področjih, na katerih se lahko to sodelovanje okrepi. Ministrica Pribilovićeva je povedala, da si zelo prizadevajo za izpolnitev pogojev za vstop v Evropsko unijo. 

Pripravljajo novo strategijo razvoja javne uprave. Poseben poudarek dajejo tudi razvoju lokalne samouprave. V pomoč jim je Slovenija, ki na teh področjih že ima določene izkušnje. Po besedah ministra Medveda želimo tudi v Sloveniji postaviti objektivne cilje na področju razvoja javne uprave, pripravlja se prenova uslužbenskega sistema, prizadevamo si tudi za večjo stroškovno razbremenitev občin. Pri sprejemanju ukrepov za večjo učinkovitost, pa je Minister Medved podčrtal pomen dialoga z vsemi partnerji javnega sektorja.

Po koncu pogovorov sta ministra podpisala Memorandum o sodelovanju na področju javne uprave med obema ministrstvoma. Ob podpisu je minister Medved poudaril, »da si ne želi, da bi bilo to le simbolno dejanje, temveč temelj za resnično sodelovanje. Črna gora gre z velikimi koraki na pot v EU, pri tem pa jo Slovenija močno podpira.  Vendar pa Slovenija ni več le učiteljica za države Zahodnega Balkana, ampak se lahko ob teh velikih korakih tudi kaj nauči.«

Ministrica Črne gore Suzana Pribilović je po podpisu memoranduma izrazila zadovoljstvo nad odličnim sodelovanjem obeh držav in ministrstev na področju javne uprave. Ob tem je poudarila, da bosta državi sodelovanje poslej tudi na osnovi podpisanega memoranduma še okrepili, saj imata skupni cilj; napredek na področju javne uprave, ki ga je moč doseči predvsem z odprto in transparentno ter servisno naravnano javno upravo, ki za državljane zagotavlja odlične storitve.

S tem sta dodatno potrdila, da je sodelovanje med državama dobro. Podpis memoranduma predvideva poglobitev sodelovanja. Na ta način bo prenos dobrih praks še večji, osrednji poudarek pa bo na reformah javne uprave na državni in lokalni ravni, e- upravljanju, boljšem zagotavljanju storitev javne uprave, plačnem sistemu javnih uslužbencev in usposabljanju javnih uslužbencev.