Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Božič sprejel poslovno delegacijo iz Saudove Arabije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Dobran Božič je sprejel poslovno delegacijo iz Kraljevine Saudove Arabije. Gre za prvo večjo vladno-poslovno delegacijo po devetnajstih letih, ki bo na obisku v Sloveniji do 3. oktobra.

Obisk delegacije je del strategije Republike Slovenije za večjo diverzifikacijo zunanje trgovine in iskanje novih trgov. Saudova Arabija je največji trgovinski partner Slovenije v Zalivu: blagovna menjava narašča, prizadevamo pa si okrepiti še sodelovanje na področju storitev in investicij.

Delegacija je na Gospodarski zbornici podpisala memorandum o sodelovanju med zbornicama in se udeležila Poslovnega foruma, kjer so potekali pogovori med predstavniki podjetij iz obeh držav. V poslovni delegaciji je devetnajst članov, od tega devet predstavnikov slovenskih podjetij.

V naslednjih dneh bo delegacija obiskala še Ministrstvo za gospodarstvo, agencijo SPIRIT in Slovenski podjetniški sklad, kjer jim bodo predstavili investicijske priložnosti v Sloveniji. Na Ministrstvu za infrastrukturo, v Luki Koper in na letališču Jožeta Pučnika bodo potekali pogovori o možnostih sodelovanja pri transportu in logistiki. Obiskovalci si bodo ogledali tudi slovenska visokotehnološka podjetja, med drugim podjetji Roboticsx in ABC pospeševalnik.