Skoči do osrednje vsebine

Obisk veleposlanika Bosne in Hercegovine na Upravi za jedrsko varnost

Upravo za jedrsko varnost je dne 25. 9. 2019 obiskal dr. Milorad Živković, veleposlanik Bosne in Hercegovine v Ljubljani, ki sta ga spremljala dva sodelavca. Namen obiska je bil seznanitev Uprave za jedrsko varnost z nasprotovanjem Bosne in Hercegovine hrvaški nameri, po kateri naj bi bodoče skladišče nizko in srednjeradioaktivnih odpadkov zgradila v bližini meje z Bosno in Hercegovino.

Dne 25. 9. 2019 je Upravo za jedrsko varnost obiskal dr. Milorad Živković, veleposlanik Bosne in Hercegovine v Ljubljani, ki sta ga spremljala sodelavca, g. Dražen Gagulić in g. Mirsad Muhović.

Namen obiska je bila seznanitev Upave za jedrsko varnost z nasprotovanjem Bosne in Hercegovine hrvaški nameri, po kateri naj bi bodoče skladišče nizko in srednjeradioaktivnih odpadkov zgradila na lokaciji opuščene vojašnice Čerkezovac na Trgovski gori v bližini meje z Bosno in Hercegovino. Obenem pa Bosna in Hercegovina meni, da je najboljša rešitev za odlaganje teh odpadkov lokacija v Vrbini blizu NE Krško, ki jo v okviru izvajanja slovensko hrvaške meddržavne pogodbe hrvaški strani ponuja Republika Slovenija.

Direktor Uprave za jedrsko varnost, g. Igor Sirc, se je seznanil z navedenim stališčem, pri čemer je poudaril, da je to stališče slovenski strani sicer znano ter prevzel aide-memoire; prav tako je potrdil, da je v okviru izvajanja meddržavne pogodbe predviden sestanek meddržavne komisije, ki se bo predvidoma opredeljeval tudi do možnosti iskanja skupne rešitve, da pa odločitev za sedaj še ni sprejeta. O stališčih Bosne in Hercegovine do navedenega vprašanja se je zavezal poročati ustreznim ministrstvom.