Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk ministra Erjavca v Črni gori priložnost za poglobitev sodelovanja med državama ter določitev smernic za prihodnje skupno delovanje na obrambnem in vojaškem področju

Minister za obrambo Karl Erjavec se na povabilo ministra za obrambo Črne gore mag. Predraga Boškovića 26. in 27. septembra mudi na uradnem obisku v Črni gori. Srečanje je namenjeno nadaljnji poglobitvi sodelovanja med državama in določitvi smernic za prihodnje skupno delovanje.

Pomembna tema sestanka ministrov je bilo dvostransko sodelovanje med državama na obrambnem in vojaškem področju, ki je intenzivno, skupne aktivnosti pa imajo za obe vojski občutno dodano vrednost. Sogovornika sta se strinjala, da je bila med najbolj konkretnimi znaki podpore Črni gori v procesu vstopanja v zvezo Nato in tudi širše v procesu obrambnih reform vsekakor napotitev obrambnega svetovalca v Podgorico marca 2011. Ta oblika sodelovanja je stkala tesne vezi med državama na obrambnem področju in se po članstvu Črne gore v Natu preusmerja v podporo okrepljenim dvostranskim aktivnostim. Obrambno sodelovanje bosta državi še okrepili z vzajemno napotitvijo obrambnih atašejev v Podgorico in Ljubljano.

Minister za obrambo Karl Erjavec je kolegu ministru mag. Predragu Boškoviću dejal, da je regionalno sodelovanje lahko eden od najmočnejših vzvodov za vzpostavitev in ohranitev stabilnosti in miru v regiji ter za spodbujanje razvoja regije, poudaril pa je tudi, da Slovenija izredno ceni konstruktivno držo Črne gore v regiji in njeno vključenost v različne iniciative.

Kar zadeva evroatlantske integracije, je napredek, ki ga je Črna gora dosegla v procesu pristopanja v zvezo Nato ter v dveh letih članstva v zavezništvu, konkreten kazalnik učinka evroatlantskih integracij na države v regiji. Minister Erjavec je izrazil prepričanje, da Črna gora med kandidatkami za članstvo v EU izstopa po stopnji pripravljenosti, ter zagotovil, da bo Slovenija Črni gori nudila podporo tudi na poti vstopanja v EU. Slovenija bo v drugi polovici leta 2021 predsedovala Svetu EU, med prioritetami predsedovanja pa je že identificiran tudi Zahodni Balkan.

Ena od pomembnih tem pogovora so bile tudi aktivnosti v okviru zveze Nato. Sogovornika sta se strinjala, da je treba še naprej krepiti našo odpornost in pripravljenost na nove izzive, kot so hibridne in kibernetske grožnje. Slovenija podpira napore pri ponovnem vzpostavljanju kulture pripravljenosti, ki je nujno potrebna za učinkovito naslavljanje novih groženj. Skladno s pravično delitvijo bremen bo Slovenija prispevala tako v podporne kot bojne elemente Natove pobude za pripravljenost sil (NRI), ki med drugim predstavlja novo priložnost za krepitev operativnega sodelovanja med državama.

Ministra Erjavca je sprejel tudi podpredsednik vlade Črne gore Zoran Pažin, srečal pa se je tudi s člani črnogorskega parlamentarnega odbora za varnost in obrambo.

V petek si bo minister Erjavec v Kolašinu ogledal mednarodno vojaško vajo Common Challenge – Skupni izziv. Na vaji so sodelovali tudi pripadniki Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje, ki ima sedež v Poljčah in v katerega se trenutno vključuje tudi Črna gora.