Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade z generalnim sekretarjem OZN o pomenu multilateralizma, spoštovanja človekovih pravic in dogovorov

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec se je predzadnji dan udeležbe na 74. zasedanju Generalne skupščine OZN v New Yorku srečal z generalnim sekretarjem OZN Antoniom Guterresem.

Predsednik vlade se je srečal z generalnim sekretarjem OZN Antoniom Guterresem

Predsednik vlade se je srečal z generalnim sekretarjem OZN Antoniom Guterresem | Avtor Tamino Petelinšek, STA

Predsednik vlade je v pogovoru z generalnim sekretarjem Guterresem poudaril pomen multilateralizma, spoštovanja človekovih pravic in dogovorov. Prav spoštovanje dogovorov je še posebej pomembno za male države, kakršna je Slovenija, zato je tudi v zvezi s tem poudaril vlogo Organizacije združenih narodov. Sogovornika sta posebej omenila regijo Zahodni Balkan, pri čemer je predsednik vlade poudaril pomen prizadevanja za napredek in nepovratno stabilizacijo regije, Slovenija pa si k temu cilju prizadeva ne le v dvostranskih odnosih in s podporo za članstvo v EU, temveč tudi v okviru regionalnih prizadevanj in pobud.

Sogovornika sta se pogovarjala tudi o drugih temah v mednarodni skupnosti. Predsednik vlade je ob varnostnih izzivih in aktualnih kriznih žariščih poudaril pomen boja proti podnebnim spremembam in trajnostno agendo.

V nadaljevanju programa se bo predsednik vlade srečal z aktualnim predsedujočim generalni skupščini Tijjanijem Muhammadom-Bandejem. V pogovoru bo predvidoma predstavil slovenske prioritete 74. zasedanja Generalne skupščine OZN in poudaril podporo multilateralizmu, v njegovem okviru še posebej pomen spoštovanja človekovih pravic in okolja, zagotavljanja enakosti spolov ter koncept »odgovornosti zaščititi«, katere najpomembnejša naloga je preprečevanje grozodejstev.