Skoči do osrednje vsebine

Zunanji minister dr. Miro Cerar na 74. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov in srečanju o Siriji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenski predsednik vlade Marjan Šarec in zunanji minister dr. Miro Cerar se na sedežu Združenih narodov v New Yorku udeležujeta 74. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov. Na odprtju splošne razprave je bil tudi minister za zdravje Aleš Šabeder, ki se je v New Yorku udeležil visokega dogodka o univerzalnem zdravstvenem varstvu.

Zunanji minister dr. Cerar se je v torek zjutraj sestal z zunanjim ministrom Moldavije Nicujem Popescujem, s katerim sta se pogovarjala o možnostih za krepitev gospodarskega sodelovanja in zavzela za čimprejšnje srečanje mešane gospodarske komisije. Govorila sta tudi o moldovskem napredku pri sprejemanju reform v procesu približevanja Evropski uniji in razmeram v regiji. Slovenski minister je izrazil podporo moldavskim prizadevanjem za poglobitev sodelovanja z EU.

Minister dr. Cerar se je zgodaj popoldne udeležil srečanja na visoki ravni na temo Sirije, ki ga gosti Evropska unija. Srečanje ob robu GS OZN predstavlja nadaljevanje donatorskih konferenc, ki so potekale v Bruslju in v Združenih narodih. 

Minister dr. Cerar je na srečanju odločno poudaril, da je rešitev sirskega konflikta lahko le politična in se zavzel za uresničitev resolucije Varnostnega sveta 2254. Humanitarne razmere na severozahodu države, kjer od aprila letos poteka vojaška ofenziva sirskih provladnih sil proti opozicijskim silam, se še naprej slabšajo. 

“Kršitev mednarodnega miru in osnovnih človekovih pravic se mora prenehati. Pravici mora biti zadoščeno,” je dejal dr. Cerar in obsodil napade na civiliste in infrastrukturo na severozahodnem delu države. Pozdravil je delo Neodvisne mednarodne preiskovalne komisije za Sirijo, ki je bila ustanovljena 2011 in je avgusta 2019 v rednem poročilu opozorila na težke humanitarne razmere na severozahodu države, na pomanjkanje dostopa do vode, na težke razmere v begunskem taborišču Al-Hol in primere priprtja oseb, ki so se vrnile na svoje domove na ozemlja pod nadzorom režima. 

Minister dr. Cerar se je v nagovoru zahvalil sosednjih državam, ki so sprejele veliko množico beguncev. Slovenija je sirskim beguncem v zadnjih petih letih preko mednarodnih organizacij namenila četrtino slovenske humanitarne pomoči. Slovenija od leta 2014 naprej podpira predvsem projekte za pomoč beguncem v regiji Bližnjega vzhoda, ki jih izvajata ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti ter slovenska nevladna organizacija Zavoda Krog v Libanonu in Jordaniji.