Skoči do osrednje vsebine

Na Dunaju se je zaključila 63. konferenca Mednarodne agencije za atomsko energijo

Od 16. do 20. septembra je na Dunaju potekalo 63. zasedanje generalne konference Mednarodne agencije za atomsko energijo (MAAE), ki se ga je udeležila tudi slovenska delegacija, sestavljena iz predstavnikov Ministrstva za zunanje zadeve, Uprave za jedrsko varnost in Ministrstva za infrastrukturo, poleg njih pa tudi predstavniki Agencije za radioaktivne odpadke, Instituta Jožef Stefan, Nuklearne elektrarne Krško in GEN energije.
Desno je predstavnica Slovenije za govorniškim pultom, levo za mizo pa sedijo povezovalci konference.

Utrinek s konference

1 / 2

Od 16. do 20. septembra je na Dunaju potekalo 63. zasedanje generalne konference Mednarodne agencije za atomsko energijo (MAAE), ki se sestaja enkrat letno in predstavlja najvišjo obliko odločanja v tej mednarodni organizaciji. Letošnja generalna konferenca je zaključila s plenarnim delom že v četrtek, 19. septembra, ko so sprejeli vse resolucije. Zadnji dan so potekale samo še vnaprej načrtovane predstavitve in sestanki. Generalne  konference se je udeležilo preko 3000 delegatov iz 152 od 171 držav članic. Zasedanja se je udeležila tudi slovenska delegacija, sestavljena iz predstavnikov Ministrstva za zunanje zadeve, Uprave RS za jedrsko varnost in Ministrstva za infrastrukturo, poleg njih pa tudi predstavniki Agencije za radioaktivne odpadke, Instituta Jožef Stefan, Nuklearne elektrarne Krško in GEN energije. Za predsednico konference je bila soglasno izvoljena mehiška veleposlanica pri mednarodnih organizacijah na Dunaju ga. Alicia Buenrostro Massieu.

Ob letošnji generalni konferenci so se zvrstili številni dogodki, kjer je bil predstavljen napredek MAAE in držav članic. Tematski dogodki so obravnavali napredek v jedrski tehnologiji, odprte teme jedrske varnosti in ravnanja z radioaktivnimi odpadki, vključno z odlagališči izrabljenega goriva, neširjenje jedrskega orožja, uporabo sevanja v zdravstvu in kmetijstvu, oglede laboratorijev in odpravo posledic fukušimske nesreče. MAAE je predstavila svoje programe in dejavnosti, dvodnevni znanstveni forum pa je tokrat obravnaval napore MAAE pri obvladovanju raka zadnjih deset let in pot naprej.

Plenarni del zasedanja je obsegal govore predstavnikov držav članic in tudi nagovor vršilca dolžnosti generalnega direktorja romunskega diplomata g. Cornela Ferute, ki je začasno nasledil preminulega direktorja g. Yukiya Amana, ki je poudaril krepitev mednarodne stabilnosti in napredka ter tudi skrb za jedrsko varnost, energijo in koristi pri uporabi jedrskih tehnik v zdravstvu in pridelavi hrane.

V torek, 18. septembra 2019, je izjavo na plenarnem zasedanju podala slovenska delegacija. Veleposlanica ga. Barbara Žvokelj je izrazila globoko obžalovanje ob nedavni smrti generalne direktorja Amana, saj je mednarodna skupnost izgubila resničnega voditelja na področju miroljubne uporabe jedrske energije, razoroževanja in neširjenja jedrskega orožja. V zvezi z Iranom je potrdila nadaljnjo podporo slovenske strani izvajanju akcijskega načrta glede jedrskega programa Irana (t. i. Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA, bolj poznan kot t. i. Iranski jedrski sporazum), prav tako pa tudi profesionalnemu in nepristranskemu delu MAAE glede njegove verifikacije. Izrazila je obžalovanje zaradi izstopa ZDA iz načrta ter ponovne vzpostavitve sankcij zoper Iran. Omenila je tudi razmere na korejskem polotoku in Severno Korejo pozvala h konstruktivnemu reševanju dokončne denuklearizacije polotoka. Mednarodno skupnost je obvestila, da je Slovenija v letošnjem letu uspešno zaključila zahteven proces usklajevanja domače zakonodaje z evropsko zakonodajo. Poudarila je uspešno izvajanje projekta nadgradnje varnosti v NE Krško, ki izhaja iz slovenskega post-fukušimskega akcijskega načrta. Predstavila je tudi zadnje aktivnosti glede izgradnje suhega skladišča izrabljenega jedrskega goriva ter odlagališča nizko- in srednje radioaktivnih odpadkov. Glede vprašanja pripravljenosti in odziva na izredne dogodke je poročala o prvi nacionalni vaji kibernetske varnosti v jedrskih objektih, ki jo je Uprava RS za jedrsko varnost izvedla v začetku letošnjega leta.

Predstavniki Uprave RS za jedrsko varnost so imeli vrsto dvostranskih ali večstranskih srečanj s kolegi drugih upravnih organov, kjer so zlasti izmenjevali informacije glede aktualnih vprašanj jedrske in sevalne varnosti v državah. Tako so se na že tradicionalnem srečanju štirih držav (t. i. kvadrilaterala) srečali najvišji predstavniki jedrskih upravnih organov Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije ter se poleg izmenjave informacij posvetovali glede mednarodnih dogodkov, kot npr. o pripravi poročila o akcijskem načrtu po tematskem pregledu jedrskih elektrarn in o sestankih forumov, kjer se srečujejo vodje vseh evropskih upravnih organov. Na dvostranskih srečanjih pa so se predstavniki URSJV srečali s kolegi iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije in Srbije.  

Srečanje visokih predstavnikov jedrskih regulatorjev je obravnavalo upravljanje znanja in stopenjski pristop. Srečanje mednarodne skupine za jedrsko varnost pa je obravnavalo usklajenost med jedrsko varnostjo in varovanjem. Oddelek za tehnično sodelovanje MAAE je pripravil redni letni sestanek za evropsko regijo, izveden je bil tudi dvostranski sestanek o tehničnem sodelovanju med Slovenijo in MAAE ter sestanek o izmenjavi radioloških podatkov med nesrečami preko t. i. sistema IRMIS, ki ga vzdržuje MAAE.