Skoči do osrednje vsebine

Poklukar v Radovni: Prenašate plemenito sporočilo o nujnosti spominjanja

Mineva 75 let od požiga vasi Radovna, ki so se ga s svečanostjo pri spomeniku Roka v dolini reke Radovne spomnili danes, 21. septembra 2019. Slavnostni govornik je bil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

20. septembra pred 75-imi leti so se Nemci in njihovi domači pomagači maščevali za partizanski napad. Zažgali so vas, zgorelo je 12 hiš, v ognjenih zubljih pa je umrlo 24 domačinov. Najmlajši je bil star komaj sedem mesecev, najstarejši pa 81 let. »To je bil hud zločin, ki ga v današnjem civiliziranem demokratičnem svetu težko razumemo, vendar smo ga dolžni po vseh teh dolgih letih vedno znova obsoditi in se spominjati vseh žrtev, umrlih v požigu vasi Srednja Radovna.« Na strahote Radovne spominjajo ostanki požgane Smolejeve domačije in spomenik žrtvam – spomenik Roka, odkrit leta 1961. »Ta nema pričevalca tragedije nas spominjata na kruti čas druge svetovne vojne, pa ne samo te - zadnje največje in najobsežnejše -, ampak sta nam lahko v opomin, da nikoli ne pozabimo na nobeno žrtev vojn in spopadov.« Ta njihova največja žrtev je pomenila korak na poti k svobodi, svobodi Slovenije, Evrope in celotnega sveta.

V skoraj treh desetletjih samostojne države smo se razvili v stabilno, varno in spoštovano evropsko državo, ki je danes enakovredna članica evroatlantskih in svetovnih povezav ter organizacij in podpisnica vrste mednarodnih pogodb in konvencij. »Vse to je plod naših preudarnih dejanj, razumskih potez, pa tudi inovativnih konsenzov, ki jih sprejemamo kot odgovorni posamezniki in kot celotna sodobna, demokratična družba.« Živimo v času izredne blaginje v Evropi in Slovenija gre naprej po pravi poti kot odprta država, usmerjena v prihodnost ter zavezana dialogu, sodelovanju in medsebojnemu spoštovanju.

Minister je izpostavil, da živimo v varni državi. Temu pritrjujejo tudi mednarodni varnostni strokovnjaki, ki Slovenijo uvrščajo med najvarnejše države sveta. Pomena varnosti se zaveda Vlada RS, ki je področje nacionalne varnosti opredelila za eno ključnih prednostnih nalog.  »Moja naloga kot ministra za notranje zadeve pa je še naprej skupaj s sodelavci zagotavljati varno okolje, ki naši družbi omogoča razvoj, blaginjo in uresničevanje skupnih vizij, slehernemu prebivalcu Slovenije pa omogoča dostojno in kakovostno življenje. Temu sem tudi osebno zavezan.«

Danes je Evropa, v kateri živimo, Evropa miru. Naša civilizacijska dolžnost je, da jo tako ohranjamo tudi v prihodnje. »Čudovita dolina Radovne, njeni pristni ljudje, spokojnost in tišina so okolje kot nalašč za razmislek o tem, kaj nas druži in povezuje in ne, kaj nas ločuje in razdvaja. Ne glede na razlike nas bo namreč vselej združevala iskrena pripadnost naši državi, slovenskemu jeziku, kulturi in zgodovini. Slednji so tudi ključni deli samobitnosti vsakega naroda – tega ne smemo nikoli pozabiti. Temu zvesto sledite tudi z današnjo slovesnostjo, saj prenašate plemenito sporočilo o nujnosti spominjanja,« je zaključil minister Poklukar.