Skoči do osrednje vsebine

VSESLOVENSKI FESTIVAL SLOFEST

Minister Peter J. Česnik je v tržaškem mestnem središču udeležil odprtja vseslovenskega tridnevnega festivala SLOFEST 2019, kjer je imel pozdravni govor.

Organizirala ga je Zveza slovenskih kulturnih društev (ZSKD) v Italiji.

Dogodek Slofest 2019 je zaživel v večernih urah na Borznem trgu v Trstu in v njegovi okolici. Pred tem je potekal spored preddogodkov na Tržaškem, Goriškem in Videmskem. Slofest je ob svoji četrti izvedbi ponovno dobil popolno deželno dimenzijo, pri tem pa naj dodamo, da je tudi letošnjo izvedbo odlikovala odprtost do drugih narodnih skupnosti, ki ustvarjajo pisani utrip njihovega okolja.
Po besedah predsednice ZSKD-ja Živke Persi, so si želeli predstaviti Trstu na drugačen način. Tako so se preselili na trg, v prostor, kjer se bodo ljudje srečevali in družili. Pomembno je poudariti, da je dogodek deželnega značaja, ki se povezuje na različnih nivojih. To se je izkazalo s pestrimi vsebinami na mnogih preddogodkih na različnih lokacijah. Uradna barva Slofesta je barva vode, ki so značilne in simbolne za Slovence v pokrajinah, kjer živijo Slovenci. Vsebine festivala so bile opredeljene v različnih sklopih: glasba, likovna umetnost, gledališče, idr. in predvsem namenjene tudi mladim, ki so imeli predstavitve in potopisne sprehode po Trstu, gibalne vaje, fotodokumentacije, gledališke predstave… Slofest je tako v teh dneh most med različnimi kulturami in dejavnostmi.
SLOFEST je bienale, to je bila njegova 4. izvedba, pričelo pa se je leta 2013.