Skoči do osrednje vsebine

Prisega okrajnega državnega tožilca na Ministrstvu za pravosodje

Na ministrstvu za pravosodje je pred državnim sekretarjem Gregorjem Strojinom zaprisegel mag. Uroš Tomažič za okrožnega državnega tožilca na Okrožnem državnem tožilstvu na Ptuju. Slavnostne zaprisege se je udeležil tudi generalni državni tožilec Drago Šketa.

Državni sekretar je v svojem nagovoru poudaril, da sta ugled pravosodnega sistema in njegova avtoriteta močno povezana z ugledom in avtoriteto tožilstva. Tožilci so iniciator kazenskega pregona, od njihovega dela je odvisna tudi vsebina in hitrost sodnega epiloga, z usmerjanjem Policije pri opravi določenih preiskovalnih dejanj pa so tudi garant ustavnosti in zakonitosti.

Tožilke in tožilci se pogosto soočajo z uničujočimi učinki družbeno nesprejemljivih ravnanj, žal najpogosteje takrat, ko so drugi obrambni mehanizmi in nadzorni organi odpovedali. Pričakovanja javnosti so, četudi pogosto pretirana in nerealistična, pri pregonu najhujše kriminalitete, predvsem gospodarske in kriminala belih ovratnikov, povsem upravičena. Kljub temu njena intenzivna pozornost včasih preraste v posamezne destruktivne in žaljive pozive. Današnja zaprisega okrožnega tožilca predstavlja odgovorno zavezo javnosti, zato je ob tem tudi državni sekretar Strojin izpostavil svojo odgovornost in zavezo tožilski organizaciji. »Moja naloga je povsem jasna – v sodelovanju z Vrhovnim državnim tožilstvom zagotoviti ustrezne materialne, organizacijske in nenazadnje tudi normativne pogoje za vaše delo. Za to si bom prizadeval z vsemi vzvodi, ki jih imam v svoji funkciji na voljo,« je dejal.

Po izreku slavnostne zaprisege je državni sekretar Gregor Strojin okrožnemu državnemu tožilcu zaželel veliko poguma, vztrajnosti in modrosti pri številnih poklicnih izzivih in odločitvah, ki gotovo ne bodo lahke

Na ministrstvu za pravosodje je pred državnim sekretarjem Gregorjem Strojinom zaprisegel mag. Uroš Tomažič za okrožnega državnega tožilca na Okrožnem državnem tožilstvu na Ptuju