Skoči do osrednje vsebine

Minister Medved: »V igri ostajata obe možnosti«

V petek, 20. septembra 2019, je v Predsedniški palači potekal že 6. krog pogajanj parlamentarnih strank o možnih spremembah volilne zakonodaje.
Izjava za novinarje ministra za javno upravo Rudija Medveda

Izjava za novinarje ministra za javno upravo Rudija Medveda | Avtor: MJU

Pri predsedniku republike ponovno o spremembah volilne zakonodaje

Na povabilo predsednika republike so tokrat pod drobnogled vzeli Predlog za preoblikovanje meja volilnih okrajev v vseh osmih volilnih enotah, ki ga je pripravila delovna skupina pod vodstvom ministra za javno upravo Rudija Medveda v sodelovanju s predstavniki stroke (oddelek za geografijo Filozofske fakultete) in ga že v začetku septembra predstavila parlamentarnim strankam Državnega zbora.

»Obe možnosti ostajata odprti, tako relativni preferenčni glas, kot tudi sprememba volilnih okrajev. Na ministrstvu za javno upravo bomo zadevo peljali naprej, tako kot je volja tega omizja«, je po današnjem srečanju dejal minister Rudi Medved. »Do konca oktobra bomo pripravili čistopis zakona o relativnem preferenčnem glasu, enako pa tudi nov predlog sprememb volilnih okrajev, z zavestnim dvigom tolerantnih pragov, seveda v sodelovanju in usklajevanju s strankami, da tudi same pridejo do odgovora, ali je večje popuščanje pri odstopanju meja volilnih okrajev ustavnopravno sprejemljivo ali ne. Za en ali drug predlog pa sem prepričan, da bo s potrebno večino podprt v Državnem zboru, saj se bo zakon, po dogovoru, (prvi ali drugi) vložil s podpisi poslancev«, je še zaključil minister Medved.

Sedmi krog pogajanj pri predsedniku republike bo predvidoma še pred mesecem novembrom.