Skoči do osrednje vsebine

Srečanje državne sekretarke Simone Leskovar z v.d. namestnika pomočnika obrambnega sekretarja ZDA za Evropo in NATO Andrewom Winternitzem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državna sekretarka Leskovar in v.d. namestnika pomočnika obrambnega sekretarja Winternitz sta se zavzela za nadaljnjo krepitev prijateljskih in zavezniških odnosov med državama, poudarila pomen močnega transatlantskega partnerstva ter izmenjala stališča glede aktualnega mednarodnega dogajanja.

Državna sekretarka Simona Leskovar in Andrew Winternitz

Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med Slovenijo in Združenimi državami Amerike dobro razviti na vseh področjih skupnih interesov, pri čemer posebno mesto zavzema sodelovanje na varnostnem in obrambnem področju, tako v dvostranskih okvirih kot znotraj Severnoatlantskega zavezništva. Zavzela sta se za nadaljnje poglabljanje meddržavnega sodelovanja, vključno z izmenjavo obiskov na najvišjih političnih ravneh.

Govora je bilo o sodelovanju v NATO, tudi v luči priprav na decembrsko srečanje voditeljev v Londonu. Državna sekretarka Leskovar je poudarila pomen oprijemljive evropske in evroatlantske perspektive za države Zahodnega Balkana ter izrazila zadovoljstvo, da Slovenija in ZDA delita sorodne poglede na položaj v regiji. Sogovornika sta se zavzela, da Severna Makedonija v Londonu postane trideseta zaveznica.

Sogovornika sta v pogovoru naslovila še nekatera druga regionalna in globalna vprašanja ter z njimi povezane izzive, ki kličejo k tesnejšemu političnemu, varnostnemu in ostalemu sodelovanju med evropsko in ameriško stranjo. 

Državna sekretarka Leskovar je izpostavila pomen učinkovitega in dobro delujočega multilateralnega sistema, za kar je ključna tudi aktivna vloga ZDA, ter predstavila priprave na predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021.