Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za pravosodje Andreja Katič Vrhovnemu sodišču RS v uporabo predala novo »zeleno« vozilo

Danes je ministrica za pravosodje Andreja Katič predsedniku Vrhovnega sodišča mag. Damijanu Florjančiču v uporabo uradno predala novo »zeleno« vozilo. Ob predaji je ministrica Katič dejala: »V preteklih letih je na področju pravosodja prišlo do zanemarjanja materialnih pogojev za delo. To je vidno tako pri prostorih, kot tudi pri voznik parkih, kar pa je posledica gospodarske krize in pomanjkanja sredstev. Zato je ena od prioritet našega ministrstva, da zagotavljamo ustrezne materialne pogoje. Upam, da s tem novim vozilom delamo korake naprej in da bo lahko Vrhovno sodišče RS tudi na »zelen« način učinkovito in varno izvajalo svoje naloge.«
1 / 3

Že v petek, 13. septembra 2019, pa je državni sekretar Ministrstva za pravosodje Gregor Strojin predsedniku Okrožnega sodišča v Krškem Gojmirju Pešcu prav tako v uporabo predal novo »zeleno« vozilo.

Postopek dodelitve službenih vozil je bil pripravljen v letu 2015 in se od takrat vsako leto posodablja glede na ugotovljene pomanjkljivosti, spremembe voznega parka ter predloge sodišč in tožilstev. Vsako leto posebej se, ob upoštevanju prejetih podatkov glede obstoječega voznega parka pravosodnih organov, njihovih potreb po vozilih ter na podlagi višine razpoložljivih finančnih sredstev za tekoče leto, določi struktura vozil (vrste vozil in število) za posamezno sodišče. S predajo v uporabo le-teh pa se izboljšuje varnost, učinkovitost in mobilnost pravosodnih organov.

Ministrstvo za pravosodje posebno skrb namenja zagotavljanju materialnih pogojev pravosodnih organov. Med drugim se je za sodišča v Mariboru, Novi Gorici, Celju in Trebnjem zagotovilo lastne prostore, sodne stavbe v Murski Soboti, Celju in Slovenj Gradcu pa energetsko prenovilo. Poleg tega se obnavljajo strehe, menja stavbno pohištvo, omogoča dostop gibalno oviranim osebam, gradi sisteme tehničnega varovanja, in posodablja vozne parke.

Ministrica za pravosodje in predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije sta danes, po predaji vozila, na krajšem sestanku spregovorila tudi o zagotavljanju nadomestnih in dodatnih prostorov za potrebe podpornih služb Okrožnemu sodišču v Ljubljani. Julija letos je namreč najemodajalec odpovedal najemno pogodbo za prostor, v katerem deluje oddelek za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani. Ministrstvo za pravosodje je aktivno pristopilo k reševanju omenjene problematike - ministrstvo je prejelo ponudbo družbe Union hoteli, d.d., ki je že najemodajalec poslovnih prostorov za potrebe Okrožnega sodišča v Ljubljani. Družba Union hoteli d.d. je v okviru te ponudbe ministrstvu ponudila tudi poslovne prostore v poslovni stavbi v neposredni bližini osrednje sodne stavbe, ki so površinsko ustrezni za umestitev Oddelka gospodarskega sodstva Okrožnega sodišča v Ljubljani  in v katerih je bodoči najemodajalec pripravljen izvesti investicijsko vzdrževalna dela, s katerimi bo prostore prilagodil potrebam uporabnika.

Ministrstvo je s ponudnikom izvedlo pogajanja glede bistvenih elementov najemne pogodbe, ki bodo spremenjeni z novim aneksom, kamor sodi opredelitev površin, ki so predmet najema in najemnina ter roki preselitev. Prav tako pa je v sodelovanju z Okrožnim sodiščem v Ljubljani s ponudnikom že dogovorilo tudi obseg potrebnih investicijsko vzdrževalnih del v ponujenih poslovnih prostorih ter njihovo vsebino. Ministrstvo in družba Union hoteli d.d. sta dosegla soglasje glede vsebine aneksa k obstoječi najemni pogodbi, ki je trenutno v potrjevanju pri uporabniku, Okrožnem sodišču v Ljubljani, ter v postopku internega potrjevanja znotraj ministrstva. Pričakujemo, da bo najemna pogodba sklenjena do konca tega meseca, selitev Oddelka gospodarskega sodstva Okrožnega sodišča v Ljubljani pa bo vsekakor izvedena bistveno prej kot bo potekla najemna pogodba v skladu s katero se sedaj rešuje prostorska problematika tega oddelka. 

Ministrstvo za pravosodje se trudi, da poleg ustreznih (materialnih) pogojev za delo zagotovi tudi ustrezno zakonodajo.