Skoči do osrednje vsebine

Minister Zajc pozdravil delovno skupino za optimizacijo upravljanja z divjimi zvermi

  • Ministrstvo za okolje in prostor

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je pozdravil udeležence delovne skupine, ki bo poiskala rešitev za prihodnje bolj optimalno upravljanje z velikimi zvermi. Skupina se je sestala danes prvič. Udeležili so se jo predstavniki MOP, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), Agencije RS za okolje, Zavoda RS za varstvo narave, Združenja občin Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Lovske zveze Slovenije, Sindikata kmetov Slovenije, Biotehniške fakultete UL, Veterinarske fakultete UL, Društva Dinaricum, Zavoda za gozdove Slovenije, Društva za zaščito živali Ljubljana, Društva za osvoboditev živali in Državnega sveta Republike Slovenije.

Minister Zajc je v nagovoru udeležencem izrazil zadovoljstvo, da se je o tej problematiki začelo pogovarjati na mestu, kamor ta sodi, in sicer za delovno mizo. Minister je udeležence pozval, naj skušajo razumeti drug drugega in si med seboj prisluhnejo, saj bodo le tako lahko prišli do rešitve, katere cilj je optimizacija sistema upravljanja z zvermi, ki bo omogočala, da se lahko z zvermi živi. Skupina, ki jo vodi generalna direktorica Direktorata za okolje na MOP mag. Tanja Bolte je imela konstruktivno debato in je sprejela sklep, s katerimi so se strinjali vsi udeleženci. Sklenili so, da bo ožja, strokovna skupina pripravila predloge glede vzdržnega števila medvedov in volkov, izhodišča glede coniranja, ukrepov ter škod in nadomestil.


Ministrstvo za okolje in prostor bo začelo tudi pogovore na evropski ravni glede možnosti Slovenije pri uveljavljanju izjem v Habitatni direktivi EU. Skupina bo delo končala predvidoma do konca leta.