Skoči do osrednje vsebine

Proslava ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini

Minister Peter J. Česnik in vodja sektorja za Slovence v zamejstvu Robert Kojc sta se udeležila proslave ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini.

Proslava je potekala v soboto, 14. septembra 2019, v grajskem vrtu v Ajdovščini. Slavnostni govornik je bil predsednik Vlade Republike Slovenije gospod Marjan Šarec. Občinstvo je nagovoril tudi župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

Proslavo ob državnem prazniku je organizirala občina Ajdovščina v sodelovanju z lokalnimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami ter ob podpori vseh primorskih občin.

Scenarist in režiser proslave je bil, Peter Avbar, idejo za vsebinsko zasnovo programa pa je črpal iz pesmi Calvi zasedbe Siddharta. Slogan prireditve pa se je glasil v verzih:

Iz novih sanj se rodi novi svet,

kjer za dobro ljudi se meja ne gradi.

Slogan skuša preseči tragično dejstvo, da so vse meje tako ali drugače vedno globoko zarezale v usode tam živečih ljudi. Spogleduje se z Evropo brez meja, nenazadnje s Prešernom oziroma himničnim mejakom – sosedom.

V polurnem kulturnim programu so skozi glasbo, igro in ples odmevale sanje o novem svetu za dobre in dobro ljudi. Oblikovali so jih Moški pevski zbor Srečko Kosovel, Policijski orkester, ženska vokalna skupina Gallina, glasbena zasedba Balkan Boys, tolkalci, plesalci ADC, interpreti KUD-a Javorov hudič ter učenke in učenci OŠ Danila Lokarja. Osnovne elemente sta v vizualno sporočilo prireditve prelili ajdovski oblikovalki Urška Černigoj in Tea Goljevšček.

Iskrene čestitke.