Skoči do osrednje vsebine

Ob Dnevu evropskega sodelovanja kolesarili ob slovensko–madžarski meji in spoznavali projekte čezmejnega sodelovanja

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Dogodki ob Dnevu evropskega sodelovanja (ECday) pod pokroviteljstvom Evropske komisije potekajo po celi Evropi že osmo leto zapored. Letos pod sloganom “Evropa si ti", ki poudarja pomen dosežkov evropskih regij in držav v čezmejnem sodelovanju. V Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) v sodelovanju s projektnimi partnerji pripravljamo štiri dogodke. Prvi je potekal preteklo soboto v Páki na Madžarskem.

Slovenija s sosednjo Madžarsko uresničuje številne uspešne čezmejne projekte, med katerimi je tudi projekt Iron Curtain Cycling. Prve rezultate projekta so v soboto spoznavali tudi udeleženci kolesarjenja in pohodov ob slovensko–madžarski meji.

Skupino 220 udeležencev je uvodoma pozdravil Dimitrij Pur, direktor Urada za evropsko teritorialno sodelovanje in mednarodne finančne mehanizme SVRK. Sledila je predstavitev projekta Iron Curtain Cycling.

Dimitrij Pur je poudaril, da je sodelovanje ključno za medsebojno spoznavanje in dvig zaupanja v čezmejnem območju, ki nas medsebojno bogati: »Zaupanje in sodelovanje se ne zgodita sama od sebe, ampak se gradita postopoma. Vedno bodo obstajali skupni izzivi, ki presegajo državne meje, zato sodelovanju med sosedi ni alternative.« Čezmejni projekti dokazujejo, da se sodelovanje v praksi izplača, zagotavlja  večjo prepoznavnost in učinkovitost, kot če bi aktivnosti izvajale nepovezano, samo na eni strani meje,  je prepričan. To dokazujejo tudi dogodki ob Dnevu teritorialnega sodelovanja, ki se jih udeleži vsako leto več udeležencev. »Čezmejni program med Slovenijo in Madžarsko po porabi sredstev sodi  v vrh najuspešnejših programov na ravni EU. Program se bo nadaljeval tudi v obdobju 2021–2027. Verjamem, da bomo skupaj prišli do  najbolj učinkovitih rešitev za skupne izzive čezmejnega območja,« je še dodal.

Udeleženci so med kolesarjenjem in sprehajanjem po spoznavali naravno in kulturno dediščino obmejnega območja. Seznanili pa so se tudi z rezultati projektov GO IN NATURE in TELE-KA-LAND, sofinanciranih s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg Slovenija-Madžarska 2014–2020.

Več o dogodku

Več o drugih dogodkih ECDAY 2019