Skoči do osrednje vsebine

V Ljubljani konferenca Vojaškega odbora Nata

V ljubljanskem Grand hotelu Union danes, v soboto, 14. septembra, poteka konferenca Vojaškega odbora Nata v sestavi načelnikov generalštabov vseh zavezniških vojsk in najvišjih vojaških predstavnikov zveze Nato. Konferenco vodi predsedujoči Vojaškemu odboru Nata general Stuart Peach ob gostiteljici, načelnici Generalštaba Slovenske vojske generalmajorki Alenki Ermenc. Udeležence je na včerajšnjem uradnem odprtju v ljubljanski Narodni galeriji nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Danes je udeležence uvodoma pozdravil minister za obrambo Karl Erjavec.

Minister za obrambo Karl Erjavec je ob začetku konference, na kateri načelniki generalštabov pod vodstvom predsedujočega Vojaškemu odboru Nata in ob podpori njegovih dveh strateških poveljnikov razpravljajo o aktualnih temah za zavezništvo na obrambno-varnostnem področju, izrazil zadovoljstvo, da konferenco Slovenija gosti prav v letu, ko obeležujemo 70-letnico Nata in 15-letnico članstva Slovenije v tej organizaciji. Opozoril je na velike spremembe varnostnega okolja v poldrugem desetletju in na nujnost sodelovanja držav pri soočanju z grožnjami, ki ne poznajo meja. Minister Erjavec je poudaril pomen investicij v vojaško oborožitev in opremo, ki naj bo premišljeno izbrana. Posebno pozornost je namenil operacijam pod vodstvom Nata in dejal, da več kot šest odstotkov pripadnikov Slovenske vojske deluje na območju Zahodnega Balkana, v Latviji in Afganistanu. Minister Erjavec je poudaril, da je stabilen Zahodni Balkan v strateškem interesu naše države, vključevanje držav regije v evroatlantske integracije je gonilo sprememb, zato Slovenija še naprej podpira politiko odprtih vrat zavezništva. Obrambni minister Erjavec je opozoril na pomen sodelovanja civilnih in vojaških voditeljev. Kot je še dejal, je konferenca priložnost, da države članice potrdijo enotnost in odločenost glede sodelovanja in soočanja z različnimi oblikami varnostnih tveganj.

Predsedujoči Vojaškemu odboru Nata general Stuart Peach je opozoril, da so varnostne razmere danes bolj nepredvidljive kot kdajkoli prej. Poudaril je, da je organizacija Nato zavezana miru in varovanju milijonov na obeh straneh Atlantika. Izpostavil je, da so vsi udeleženci konference odgovorni za prenos političnih odločitev v vojaško strukturo in za obrambo zavezništva. V nadaljevanju je predsedujoči Vojaškemu odboru Nata povzel teme razprav današnjega srečanja. Posebej je naštel operacije Nata in prispevek zavezništva na območjih delovanja, ob tem pa dodal, da se ob operacijah v Afganistanu, na Kosovu, v Iraku, varovanju zračnega prostora držav članic ter ob okrepljeni prednji prisotnosti na Poljskem in v baltskih državah zavezništvo vključuje tudi v reševanje ob nesrečah. General Peach je opozoril na potrebo po nenehnem prilagajanju zavezništva razmeram, opozoril pa je tudi na pogosto namerno širjenje dezinformacij glede zavezništva. Kot je dejal, Nato ne išče konfrontacij, je pa odločno zavezano ohranjati vrednote demokratične družbe.

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc je dejala, da je Nato najbolj kompleksen okvir za zagotavljanje varnosti naše države. Kot je dejala, pa Slovenija k širši varnosti prispeva tudi s sodelovanjem v mednarodnih operacijah in misijah.

Vojaški odbor Nata organizira konferenco trikrat letno – dvakrat na sedežu Nata v Bruslju in enkrat v izbrani državi članici. Severnoatlantskemu svetu kot najvišjemu političnemu organu zavezništva zagotavlja strateški vojaški nasvet, odgovoren je tudi za tolmačenje političnih smernic v usmeritve in nasvete za delovanje na vojaškem področju, da bi dosegli cilje zavezništva.

Video posnetki youtube MORS:

Foto: Bruno Toič, MORS

Skupinska fotografija

  • mala (small size) JPG 1,4 MB
  • velika (large size) JPG 5,8 MB