Skoči do osrednje vsebine

Direkcija za vode za čisto obalo

21. septembra 2019 bo organizirana že deseta prostovoljna čistilna akcija slovenske obale ČISTA OBALA 2019 v organizaciji Inštituta za vode in Zavoda Tri niti, s podporo Ministrstva za okolje in prostor. Direkcija RS za vode akcijo podpira in pri njej sodeluje z odvozom in ravnanjem z zbranimi odpadki ter čiščenjem obalne linije že četrto leto zapored.
1 / 2

Koncesionar VGP Drava Ptuj poskrbi za odvoz zbranih odpadkov ter ravnanje z njimi, medtem ko se DRSV vsako leto akciji pridruži tudi z ekipo prostovoljcev za čiščenje.

Akcija poteka na območju vseh obalnih občin. Tudi to leto se izvaja v sklopu največje svetovne prostovoljne čistilne akcije obal, morij in jezer - International Coastal Cleanup Day (ICC), ki med čiščenjem zbira tudi podatke o količinah in tipu zbranih odpadkov.

Letošnja edicija poteka pod sloganom “Z MANJ NAREDIMO VEČ” zato so prostovoljci in vsi sodelujoči vabljeni, da s seboj prinesejo 1 - 3 predmete, ki jih bodo pod vodstvom Centra uporabnih predmetov Izola izmenjali na izmenjevalnici na plaži Strunjan.

Sicer pa kot vsako leto dogodek sledi načelom ZERO WASTE – brez odpadka, in k temu poziva tudi vse sodelujoče.

Z udeležbo na akciji udeleženci iz naravnega okolja odstranijo odpadke in s tem preprečijo nadaljnjo drobljenje ali fragmentacijo plastike na manjše delce. S tem se preprečuje nastanek dodatne mikroplastike, ki jo je skoraj nemogoče odstraniti iz okolja.

Več o dogodku najdete na straneh Direkcije v rubriki Dogodki.

Statistika čistilne akcije Čista obala 2008 – 2019

Skupno število udeležencev

933

Skupno število zbranih odpadkov:

101.433

Skupna teža zbranih odpadkov:

2.277 kg

Skupna dolžina očiščene obale:

69.800 metrov