Skoči do osrednje vsebine

Uskladitev ustanovitvenih (temeljnih) aktov društev in zvez društev

Uskladitev ustanovitvenih (temeljnih) aktov društev in zvez društev, ki imajo podeljen status v javnem interesu, z Zakonom o nevladnih organizacijah.

Zakon o nevladnih organizacijah (Uradni list RS, št. 21/2018, v nadaljevanju ZNOrg) je pričel veljati 14. 4. 2018. Navedeni zakon v četrtem odstavku 31. člena določa, da mora društvo, zveza društev, ki imajo na dan uveljavitve ZNOrg podeljen status delovanja v javnem interesu, uskladiti ustanovitveni akt in delovanje s pogoji, ki veljajo za podelitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu po tem zakonu, in najkasneje do 31. marca 2019 pristojnemu ministrstvu posredovati izjavo, da sta njihov ustanovitveni akt in delovanje usklajena s pogoji, ki veljajo za podelitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu po tem zakonu, ter poročilo in program iz prvega odstavka 11. člena tega zakona.

Pri usklajevanju ustanovitvenega akta društva, zveze društev z ZNOrga naj bodo le ta pozorna predvsem na 3. (nepridobitnost) in 4. (neprofitnost) člen ZNOrg.