Skoči do osrednje vsebine

Razstava Suhozidna gradnja in klekljanje čipk v Sloveniji na Unescovem Reprezentativnem seznamu

Minister za kulturo mag. Zoran Poznič je v začetku septembra sprejel nosilce enot Klekljanje čipk v Sloveniji in Veščina suhozidne gradnje, ki sta bili vpisani na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva

Na sprejemu, ki je potekal, 4. 9. 2019, so bili prisotni predstavniki treh čipkarskih šol – čipkarske šole Idrija, Žiri in Železniki ter predstavniki klekljarskih društev, skupin in sekcij, ki so v nominaciji tudi formalno opredeljeni nosilci te nesnovne dediščine v Sloveniji. Nosilce enote suhozidne gradnje, znanj in tehnik pa so zastopali predstavniki Partnerstva za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje ter Društva Jugna.

V sodelovanju s strokovnimi sodelavci Slovenskega etnografskega muzeja, Zavoda za varstvo kulturne dediščine, OE Nova Gorica, Javnega zavoda Park Škocjanske jame, Mestnega muzeja Idrija, Muzeja in galerije mesta Ljubljana in Loškega muzeja Škofja Loka je nastala zanimiva razstava o obeh enotah nesnovne kulturne dediščine, ki je v avli Ministrstva za kulturo na ogled samo še do 18. 9. 2019.

Vljudno vabljeni!